Hlavní obsah

Tisíce Bangladéšanů přišly při požáru slumu o všechno

Novinky, Lenka Hloušková, Ananova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DHÁKA

Více než dva tisíce lidí přišly v pondělí ráno o veškerý majetek, když bangladéšskou chudinskou čtvrť u města Čitágaon zachvátil požár. Šesti lidem včetně čtyř dětí se před plameny nepodařilo uniknout. Příčiny vzniku ohně jsou zatím nejasné.

Foto: Hynek Mojžíš

Vizualizace budoucího multifunkčního společenského centra, které by mělo v letošním roce vzniknout rekonstrukcí stávající klubovny.

Článek

Plameny se slumem prohnaly velmi rychle, neboť většina přístřeší je z nedostatku peněz na kvalitní stavební materiál zbudována jen ze směsi bahna a slámy doplněné bambusovými tyčemi. Střechu navíc zpravidla tvoří pouze igelit či pevnější plastické hmoty. Požárníci proto po příjezdu na místo už neměli prakticky žádnou práci s hašením, oheň vše spolykal během několika desítek minut.

Spáleniště stále doutná

Hasiči v doprovodu zdravotního personálu následně vyprostili z doutnajících trosek šest mrtvých těl rodiny, která ve svém nuzném obydlí uhořela. Další desítky lidí musely vyhledat lékařské ošetření kvůli popáleninám různého stupně. Návrat poškozených na spáleniště je zatím vyloučen, neboť zbytky obydlí ještě doutnají.

Čitágaon leží zhruba 220 kilometrů na jihovýchod od hlavního města Dháka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám