Hlavní obsah

Timmermans chce opustit Evropskou komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans opustí funkci v unijní exekutivě a bude se ucházet o post lídra levicové koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice v listopadových předčasných volbách v Nizozemsku. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informoval deník De Volkskrant.

Foto: Yves Herman, Reuters

Frans Timmermans

Článek

List uvedl, že Timmermans, který je členem Strany práce, už o svém rozhodnutí informoval EK. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit své síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran.

Komise odmítla komentovat zprávu deníku, který tvrdí, že nizozemský politik oznámí svou kandidaturu do čela koalice ve čtvrtek v Maastrichtu. Timmermans je oběma stranami považován za preferovaného kandidáta, uvedla agentura DPA. Konečné rozhodnutí o společném vedení kandidátky má padnout v srpnu.

Dvaašedesátiletý Timmermans působí jako místopředseda Evropské komise a má na starosti takzvaný Green Deal (unijní Zelenou dohodu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií. V Nizozemsku je rovněž dobře známou osobností, neboť v letech 2012 až 2014 působil jako ministr zahraničí v předchozím kabinetu odstupujícího premiéra Marka Rutteho.

Před dvěma týdny v Nizozemsku padla vláda poté, co se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Rutte poté ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Když přesvědčíme o Zelené dohodě Čechy, tak všechny, míní Timmermans

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Frans Timmermans

Výběr článků

Načítám