Hlavní obsah

The Sun: Válka začne do 10 dnů

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Válka s Irákem začne do deseti dní, nejpozději 13. března. Tvrdí to pondělní vydání britského bulvárního deníku The Sun s odvoláním na zdroje z Pentagonu. Podle listu dojde nejpozději ve středu 12. března k odhlasování podpory úderu na půdě Rady bezpečnosti OSN, která tím odstartuje válku.

Foto: Vera Rieder

Vizuální styl Noci kostolov 2011

Článek

"Víme už nyní, že budeme mít v Radě devět hlasů, které potřebujeme. Armáda pak už nebude na nic čekat," uvádí pro noviny vysoce postavený zdroj z Pentagonu. Tvrdí dále, že jasné ano válce dají příští středu Rusko a Čína, které prý podle všeho nepoužijí své právo veta. "Bude to brzy, bude to brutální a bude to rychlé. Naši vojáci půjdou na jistotu, neočekáváme tvrdý odpor. Bude to otázka několika hodin," dodal pro redakci zdroj.

Iráčané budou americkou armádu vítat

The Sun dále píše, že Spojenci zaútočí především na vojenské cíle a politická centra režimu Saddáma Husajna, včetně jeho paláců. Po drtivém náletu přijdou na řadu pěší jednotky, jež dokonají "čistky" na zemi. Pentagon na základě svých satelitních a špionážních záznamů tvrdí, že Iráčané složí zbraně ihned po výbuchu prvních pum. Hladina demoralizace uvnitř armády je údajně vysoká a za nynější vládou v Bagdádu už nikdo nestojí. "Neočekáváme, že budeme bojovat v hlavním městě. Obyvatelé vítají náš zásah a budou nám pomáhat, nechtějí mít zničenou zemi," tvrdí zdroj.

Bush nehodlá Chirakovi odpustit

The Sun také sděluje čtenářům, že po pádu Iráku budou muset Spojené státy řešit zejména napjaté vztahy s Francií, konkrétně s "červem" Jacquesem Chirakem. V minulém týdnu měl prý mezi nejvyššími představiteli obou zemí proběhnout telefonnický rozhovor, v němž americký prezident George W. Bush svému protějšku doslova řekl: "Prezidente Chiraku, my nezapomínáme a neodpouštíme."

Reklama

Související články

Irák do června prohraje válku

Spojené státy během následujících dvou měsíců zaútočí na Irák, s koncem června však bude po válce. Vyplývá to z výsledků v pátek zveřejněného průzkumu, který...

Výběr článků

Načítám