Hlavní obsah

Thatcherová slaví osmdesátiny se špičkami Británie

ČTK, BBC, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Kdysi se dvě nejmocnější ženy Británie z hloubi duše nesnášely. Důkazem, že čas vše vyléčí, je ale čtvrteční dvouhodinový koktejl u příležitosti osmdesátin bývalé premiérky, baronky Margaret Thatcherové, na který královna Alžběta II. osobně dorazí.

Článek

Panovnice, která kdysi veřejně prohlásila, že "svou" premiérku za její konfrontační styl "z hloubi duše nesnáší", se zařadí k téměř sedmi stovkám celebrit a prominentů, kteří večer dorazí do hotelu Mandarin Oriental v luxusní londýnské čtvrti Knightsbridge na okraji Hyde Parku.

Přítomny budou populární osobnosti jako Shirley Basseyová a Jeremy Clarkson, přijde i premiér Tony Blair a dokonce i jeho žena Cherie, která je názorově od bývalé premiérky tak daleko, že se možná bude muset při oslavných projevech pevně držet stolu.

"Je pravda, že královna o baronce Thatcherové v minulosti nemluvila vždy s úctou a dokonce ji ráda zesměšňovala. To však už je minulostí, panovnice má lady Thatcherovou dokonce svým způsobem ráda," uvedl zdroj z královského paláce.

Královna přitom nebude jedinou osobností, s níž se hodlá Thatcherová smiřovat. Ať už se britští konzervativci hádali v minulosti jakkoli, baronka Thatcherová se rozhodla, že zakope válečnou sekeru a zhojí staré rány. Alespoň některé, jiné zase zcela jistě vytvoří.

John Major se raději omluvil

Ve snaze dostát slovům modlitby svatého Františka z Assisi, jimiž při svém zvolení v roce 1979 prosila, aby se z ní stal "nástroj míru, rozsévající odpuštění, lásku a naději", pozvala všechny čtyři nástupce na postu šéfa toryů - Johna Majora, Williama Haguea, Iaina Duncana-Smithe a Michaela Howarda.

Leckdo ovšem také pozván nebyl - což zejména v případě konzervativních prominentů ukazuje vliv, který si baronka i nadále udržuje nad svou stranou 15 let po odchodu do ústraní. Toryové momentálně vybírají příštího vůdce strany, takže není bez významu, že slavnostní pozvánku se zlatou ořízkou obdrželi pouze "pravicoví" toryové David Davis a Liam Fox, zatímco exministr zdravotnictví z kabinetu Thatcherové Kenneth Clarke a vycházející hvězda David Cameron byli okázale opomenuti. Zejména Cameron jí není po chuti, a není divu - sám se totiž označuje spíše za dědice Tonyho Blaira.

Thatcherová sice už delší dobu ze zdravotních důvodů nepronáší veřejné projevy, ale volba tří ze čtyř jejích nástupců probíhala v její režii. "A vždy katastrofálně," tvrdí její bezprostřední nástupce, bývalý premiér sir John Major, který je přesvědčen, že ho napřed do funkce dosadila, ale pak úmyslně podkopala jeho postavení. Ostatně zrovna Major na večírku nebude, i když pozvánku i s manželkou Normou dostal a s baronkou se letos usmířil.

Za prezidenta Bushe přijdou rodiče

Pozvánku neobdržel ani americký prezident George W. Bush, ovšem po vzájemné dohodě - baronka si prý uvědomuje, že je toho na něj momentálně příliš, a rozhodla se jej ušetřit omluv. Zúčastnit by se ale měli jeho rodiče, exprezident George Bush starší s chotí Barbarou, a také Nancy Reaganová.

V kuriózním výběru nebude chybět ani bývalý trestanec, lord Jeffrey Archer z WestonsuperMare, který byl v roce 2003 propuštěn po dvou letech z vězení, kam byl odsouzen za křivou přísahu. Thatcherová se nikdy starého přítele nezřekla, což jenom dokazuje, že ji schopnost vyvolávat kontroverze ještě zdaleka neopustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám