Hlavní obsah

Thajsko pošle do kosmu smraďocha

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajsko plánuje vyslat do vesmíru durian, který si vydobyl pověst nejsmrdutějšího ovoce na světě. S oznámením přišla thajská Agentura pro vesmírný výzkum, která chce plod dostat do vesmíru do července. Pečený durian vynese americká raketa bez pilota a po pěti minutách se s ním zase vrátí na Zemi, aby vědci zjistili, zda plod doznal změn ve struktuře.

Foto: Pavel Kulhavý

Durian uvidíte na stáncích v Thajsku velmi často

Článek

Thajsko se sice neřadí mezi země, které do vesmíru vyslaly vlastní loď či posádku, chce se ale podílet na přípravě cateringu pro budoucí kosmické cesty.

„Naším cílem je dostat thajské jídlo do vesmíru pro výživu astronautů,“ řekl stanici BBC mluvčí agentury s tím, že volba padla na durian, který je v Thajsku označován za „krále ovoce“. Pokud se experiment podaří, agentura by mohla do vesmíru vyslat další známá thajská jídla, jako smažené nudle pad thai nebo lepkavou rýži s mangem.

Durian je v Thajsku považován za lahůdku, provází ho ale takový zápach, že na mnoha místech platí zákaz konzumace ve veřejné dopravě či v uzavřených prostorách.

Durian není první regionální delikatesou, která se vypraví do kosmu. Už v roce 2008 si jihokorejský kosmonaut vzal s sebou do vesmíru kimčchi – pikantní křupavý salát připravený z nakládaného a kvašeného zelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám