Hlavní obsah

Teroristé pohrozili i Dánsku a Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Teroristické útoky, které ve čtrvtek otřásly Londýnem, údajně hrozí také Itálii a Dánsku. Pohrozila jimi organizace al-Kajdá v Evropě, která je pravděpodobně strůjcem dnešních výbuchů v Británii.

Článek

"Několikrát jsme britskou vládu i lid varovali. Slib jsme dodrželi a vykonali jsme vojenskou operaci. Varujeme také vlády Dánska a Itálie, stejně tak jako další spolčené vlády," uvádí se v prohlášení teroristů, kteří se ke čtvrtečním útokům v Londýně příhlásili. [celá zpráva]

Země Itálie a Dánsko podle prohlášení "budou postrestány stejně jako Londýn, pokud nestáhnou své vojáky z Iráku a Afgánistánu. Je odpuštěno tomu, kdo varuje," citovala CNN.

Italská vláda svolala naléhavou schůzku protiteroristických odobrníků. Zároveň přijala zvláštní bezpečnostní opatření, a to zejména na "citlivých cílech", jako jsou stanice metra a železnice v Římě a Miláně.

"Celá Evropa je po útocích v Londýně ve stavu pohotovosti," uvedl italský ministr vnitra Giuseppe Pisanu. 

Teroristé v prohlášení požadují stažení vojenských jednotek z Iráku a Afghánistánu. Pomoc Dánska v boji proti terorismu naposledy ocenil  americký prezident George Bush, který tuto zemi navštívil v úterý.

Citace z dopisu, který má k dispozici Der Spiegel:
Radujte se, Muslimové !
Hrdinní mudžahedíni dnes provedli útok v Londýně... Varovali jsme britskou vládu a britský lid znovu a znovu...svůj slib jsme dodrželi a provedli požehnanou vojenskou operaci. Varujeme nadále vlády Dánska a Itálie a všechny další "křižácké" vlády. Vyzýváme všechny státy, aby stáhly své jednotky z Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Související články

V Londýně teroristé zabili desítky lidí

Londýnem otřásly ve čtvrtek dopoledne čtyři exploze. Výbuchy tří náloží v metru a jedné v autobusu si podle posledních oficiálních zpráv vyžádaly zatím 37...

K útokům v Londýně se přihlásila al-Kajdá

Ke čtvrtečním útokům v Londýně se na internetu přihlásila Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě. Hrozila dalšími útoky v Itálii a Dánsku. Útoky v Londýně...

Výběr článků

Načítám