Hlavní obsah

Teroristé hrozí Francii výbuchy na železnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Teroristická skupina, která se sama nazývá AZF, vyhrožuje ve Francii pumovými útoky proti vlakům, jestliže od úřadů nedostane pět miliónů dolarů (asi 150 mil. Kč). Oznámily to ve středu tamní úřady s tím, že hrozbu obsahují dopisy zanechávané na viditelných místech.

Foto: Archiv města
Článek

Atentátníci tvrdí, že v současnosti již rozmístili deset výbušnin, které v nejbližších hodinách a dnech explodují. Přesný harmonogram útoků prý může ovlivnit jen vyplacení mnohamiliónového výkupného.

Bezpečnostní síly berou výhrůžky vážně, protože na základě jedné z nich byla 21. února nalezena a zneškodněna nálož na trati Paříží a Toulouse.

Teroristé posílají úřadům dopisy už několik týdnů. Hlavním adresátem je ministerstvo vnitra. Podepsány jsou prostě - zkratkou AZF. Jeden z dopisů ale policie zajistila rovněž v centrální Francii pod nákladním automobilem.

AZF je jméno chemičky, která explodovala na jihu země 21. září 2001. Výbuch tehdy usmrtil 30 osob a více než 2000 lidí zranil. Příčina ještě není známa, protože vyšetřování není uzavřeno. Předpokládá se ale, že šlo o neštěstí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám