Hlavní obsah

Téměř polovina Britů chce, aby princ Charles uvolnil cestu synovi

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ Charles (70), „věčný čekatel“ na britský trůn, se možná koruny na své hlavě nedočká. Jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu agentury BMG pro list The Independent, na 46 procent respondentů si přeje, aby se vzdal nároku na trůn ihned, tedy ještě za života královny Alžběty (92).

Foto: Reuters

Princ Charles na snímku ze 7. listopadu 2018

Článek

Jeho syn princ William (36) by tak měl s předstihem volnou cestu k nástupnictví. Pouhých 13 procent z 1500 dotázaných vyslovilo s tímto krokem „ostrý nesouhlas“.

Charles je v roli následníka trůnu nejdéle v britské historii – už bezmála 67 let. V pořadí prvním nástupcem trůnu se stal už v roce 1952 po smrti svého dědečka Jiřího VI. Princ waleský se ale do královského důchodu nechystá. Když slavil loni v listopadu sedmdesátiny, rozhovořil se o tom, jak si představuje svou královskou roli.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princ William s manželkou Catherine, vévodkyní z Cambridge v Londýně

To by se zřejmě nelíbilo zejména voličům ve věkové skupině od 18 do 24 let, kteří by nejraději viděli na trůnu Williama. Navíc jen 20 procent oslovených voličů souhlasí s představou, že by se Charlesova manželka Camilla (71) měla v případě jeho korunovace stát také královnou.

Šetření ovšem ukázalo, že zdaleka nejméně spokojena je britská veřejnost s placením královské dynastie z peněz daňových poplatníků.

Jen 12 procent je pro dotování celé královské rodiny z daní, 38 procent by podpořilo pouze Windsory v přímé nástupnické linii a 35 procent si myslí, že by si panovnická rodina měla své záležitosti financovat úplně sama.

Anketa

Měl by se podle vás princ Charles vzdát nástupnictví?
Ano
57,9 %
Ne
22,3 %
Je mi to jedno
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4061 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám