Hlavní obsah

Tání ledovců zpomaluje otáčení Země. Může to ovlivnit měření času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální oteplování už vedlo k tak velkému tání ledu, že to ovlivňuje rychlost rotace Země. Podle vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu se naše planeta otáčí pomaleji než dříve, což by mohlo mít vliv na měření času.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Země na snímku pořízeném z kosmické lodi Apollo 11

Článek

Tání ledu na pólech podle geofyzika Duncana Agnewa ze Scrippova institutu oceánografie na Kalifornské univerzitě mění místa, kde se koncentruje hmotnost Země. Voda z ledovců odtéká směrem k rovníku, vysvětlil podle serveru NBC News.

To podle něj ovlivňuje rychlost rotace planety podobně, jako když krasobruslařka točící se na ledě dá ruce dolů nebo natáhne nohu. „Také ji to zpomalí,“ řekl s tím, že podobně působí přibývající voda v rovníkové oblasti Země.

„Lidstvo tedy způsobilo něco, co měřitelně mění rychlost rotace Země. Dějí se věci, které nemají obdoby,“ poznamenal Agnew.

Tající ledovce na AntarktiděVideo: Reuters

V Chile uzavřeli populární turistickou lokalitu. Kvůli klimatickým změnám

Cestování

Jeho studie naznačuje, že kromě fluktuace v zemském jádru a oceánských přílivů ve změně rychlosti rotace planety hraje velkou roli změna klimatu. Vzhledem k tomu, že je stále intenzivnější, vědci očekávají, že tání ledovců ovlivní rotaci Země ještě více. Pomalejší otáčení naší planety by tak mohlo během následujících let ovlivnit i měření času.

Rotace se v minulosti již měnila

Změna rychlosti otáčení Země přitom není unikátní. Za dobu existence naší planety se stávalo, že se rychlost její rotace měnila. Asi před 70 miliony let byly dny kvůli tomu o něco kratší – trvaly zhruba 23 a půl hodiny.

Koordinovaný světový čas (UTC), který je založen na atomových hodinách, kvůli změnám rychlosti rotace země od roku 1972 pracuje s přestupnou „skokovou sekundou“. Tu přidává, pokud se astronomický čas odvíjející se od rotace Země odchýlí o více než 0,4 sekundy.

Tající polární led oddaluje podle Agnewa přidání „skokové sekundy“ o tři roky a posunuje jej z roku 2026 na rok 2029.

Z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět letní počasí v Evropě

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám