Hlavní obsah

Tamilští Tygři zabili 15 srílanských námořníků

– COLOMBO

Patnáct srílanských námořníků zřejmě zahynulo při útoku tamilských separatistů na dvě hlídkové lodě vyplouvající z přístavu Trincomalee na severovýchodě země. Pět těl již bylo vyloveno a deset námořníků je nezvěstných,

Článek

Separatisté zaútočili pomocí člunu naplněného trhavinami na hlídkovou loď srílanské armády a zabili 15 členů posádky, uvedl mluvčí námořnictva Jayantha Perera. Dva námořníky se podařilo vytáhnout z vody. Podle armády šlo zřejmě o útok sebevražedného atentátníka.

Poslední měsíc po třech letech klidu povstalci z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) opět sáhli k násilí. V prosinci při jejich útocích zahynulo 39 osob.

V pátek se deset tisíc lidí účastnilo pohřbu pěti tamilských studentů zabitých tento týden. Na tělech byly vidět průstřely. Armáda však odmítá, že by je zabila.

Přestože rebelové v posledním období zabili do pátku přes 50 lidí srílanská vláda chce jednat a dohodu o příměří z roku 2002 dovést až k mírové smlouvě. "Není to projev slabosti, ale jsme vládou, která si nemyslí, že válka je řešením," řekl při páteční návštěvě Washingtonu srílanský ministr zahraničí Mangala Samaraweera.

LTTE pohrozili, že v roce 2006 znovu vstoupí do války, pokud vláda nevyhoví jejich požadavkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám