Hlavní obsah

Tajfun Tokage zabil na 70 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Zatím 69 lidí připravil o život v Japonsku tajfun Tokage, který ve středu zasáhl největší ostrov Honšú. Devatenáct lidí se nadále pohřešuje, ovšem naděje, že budou nalezeni živí, jsou podle záchranářů mizivé. Pátrání přitom vedou jak v troskách domů, tak i na moři.

Foto: archiv města Ostravy

Polští harceři na věži - 1948.Vyhlídková terasa byla ještě bez ochranných sítí.

Článek

"Počet mrtvých bude narůstat s tím, jak se budou odstraňovat škody," uvedl mluvčí Národní policejní agentury Kodžún Čibana. Tajfun zvedl až devítimetrové vlny a lámal vzrostlé stromy. Déšť, který přinesl, způsobil jak záplavy, tak sesuvy rozmáčené půdy, kterých bylo více než 280. Kvůli tajfunu bylo zrušeno na 1000 letů a přerušil se i provoz rychlovlaků. Na jihu země v provincii Mijazaki byly dokonce zavřeny školy a zastavena hromadná doprava. U města Tacuno vykolejil a převrátil se vlak.

Mnozí lidé museli hledat záchranu na střechách svých domů a v korunách stromů. U starobylého Kjóta se zachránilo 37 starších osob na střeše autobusu.

Tajfun byl mimořádně velký

"Tajfun způsobil tak velké škody, protože byl velmi velký. Měl rádius 800 kilometrů, což znamená, že tajfun zasáhl skoro celé Japonsko dlouhotrvajícími dešti a silnými větry," uvedl představitel Meteorologické služby. Vítr dosahoval místy rychlosti až 230 kilometrů za hodinu, v době kdy zasáhl Tokio však už zeslábl na tropickou bouři.

K větším škodám přispěla i skutečnost, že na dnech řek bylo již nahromaděno bahno z předchozích tajfunů, a toky se tudíž snáze vylévaly z břehů. Dalším faktorem, který napomohl sesuvům půdy, je fakt, že četné japonské horské srázy jsou osázeny rychle rostoucími stromy s mělkými kořeny.

Nejničivější tajfun za 13 let

Tokage byl v Japonsku nejničivějším tajfunem od roku 1991, kdy si jiný tajfun vyžádal 62 obětí na životech. Je také rekordním desátým tajfunem, který se letos přes souostroví přehnal. Obvykle postihují zemi ročně asi tři tajfuny.

Experti připisují nečekaně velký počet mohutných bouří v tomto roce v Japonsku teplejší mořské vodě a slabším oblastem vysokého tlaku nad Pacifikem, než bývá běžné. Někteří soudí, že tyto změny jsou důsledkem globálního oteplování.

Tajfuny letos zabily v zemi přes 150 lidí a  způsobily podle ministerstva financí jen do poloviny října škody v hodnotě 6,7 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám