Hlavní obsah

Tajfun Talim si vyžádal v Číně nejméně 11 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Jedenáct mrtvých a patnáct pohřešovaných si vyžádal tajfun Talim (česky "ostrý") na jihovýchodě Číny. Tisíce lodí se musely ukrýt v přístavech. Úřady nefungovaly, ulicemi poletovaly informační tabule a stromy padaly.

Článek

Devět osob zahynulo pod sesuvy půdy způsobenými silnými dešti. Další dva lidé, otec a syn, zahynuli pod troskami svého domu v nejhůře postižené provincii Fu-ťien. 

Živel v pátek postoupil na východní pobřeží a do čínského vnitrozemí, kde zeslábl na tropickou bouři. V provinciích Fu-ťien a Če-ťiang bylo podle čínských médií kvůli tajfunu evakuováno 760 tisíc obyvatel níže položených míst a podhorských vesnic. Uzavřeny byly také školy a letiště.

Z bezpečnostních důvodů nefungoval ani přístav Fu-čou, na nějž dorážely až desetimetrové vlny. Místní média přinesla zprávy o více než 300 zničených domech. Poškozené silnice působí problémy záchranářům, kteří se nemohou dostat do postižených lokalit.

V provincii Fu-ťien dosahoval vichr rychlosti 128 kilometrů za hodinu. Tajfun se do Číny přesunul z Tchaj-wanu, kde usmrtil tři osoby a 59 zranil. Ve čtvrtek večer bylo na Tchaj-wanu stále 780 tisíc domů bez proudu a 48 tisíc obydlí bez přístupu k pitné vodě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám