Hlavní obsah

Tajemný mlčící klavírista je možná Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vytrvale mlčící klavírista, kterého začátkem dubna zadržela britská policie, je možná hudebník pocházející z Česka. S odvoláním na svědectví dalšího českého muzikanta o tom píše londýnský nedělník Mail on Sunday. Podle výpovědi bubeníka Klaudia Kryšpína, známého z kapely Pražský výběr, je mlčícím podivínem s klasickým hudebním vzděláním Tomáš Strnad.

Článek

Kryšpín tvrdí, že před několika lety společně se Strnadem hráli v rockové skupině Ropotamo. "Jak jsem uviděl v novinách ten snímek, uvědomil jsem si, že je to Tomáš," cituje list Kryšpína.

Umělec, u něhož se projevuje naprostá ztráta paměti, byl nalezen 7. dubna v malé lázeňské přímořské lokalitě Sheerness na jihovýchodě Anglie. Byl oblečen do společenského obleku s kravatou a zcela promočen. Od chvíle, kdy byl zadržen, nepromluvil.

Později se ale ukázalo, že umí velmi dobře hrát na klavír a britský tisk ho proto pojmenoval "Piano-man". Podle odhadů dvacetiletý až třicetiletý hudebník byl umístěn do psychiatrické léčebny. Je stále vystrašený a zmatený a uklidní se jen tehdy, může-li hrát na klavír. Lékaři u něho konstatovali duševní otřes.

Identifikaci mlčícího muže ztěžuje skutečnost, že z jeho oděvu byly odstraněny veškeré etikety, které by mohly vyšetřovatelům naznačit alespoň směr, kterým mají pátrat.

Jde o podvodníka?

Britské úřady se obrátily s žádostí o pomoc při zjištění totožnosti nejen na domácí veřejnost, ale i do zahraničí. Snímek mladého pohublého muže, který byl zveřejněn v mnoha evropských novinách, ale žádné konkrétní výsledky nepřinesl. Řada čtenářů sice britskou policii kontaktovala, ale všechny stopy zatím směřovaly do prázdna.

Zatímco lékaři připouštějí, že podivný muž komunikující s okolím pouze hudbou, může být psychicky nemocný člověk, ozývají se i hlasy, že jde o podvodníka, který na sebe chce buď upozornit a získat popularitu v hudebním světě, nebo získat povolení k pobytu v Británii.

"Je to dobrý herec, ale nakonec se stejně odhalí," zní stále častěji v Anglii, napsal začátkem tohoto týdne francouzský deník Le Figaro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám