Hlavní obsah

Syrská armáda přes noc minomety a tanky zabila 340 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrská armáda údajně zabila v Homsu podle televize Al-Arabíja skoro 340 lidí, BBCV informuje o více než 200 obětech. Dalších 1300 osob prý bylo zraněno. Syrská vláda ale popírá, že za útokem stojí. Útočili prý neznámí ozbrojenci. Armáda měla podle odpůrců zaútočit nejprve minomety, posléze tanky a kulomety. Lidé zůstávali v troskách a pokoušeli se dostat ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Pokud se informace potvrdí, půjde o největší masakr za 24 hodin od počátku nepokojů v zemi. Homs patří k hlavním ohniskům odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Syrská armáda ale tvrdí, že útok provedli neznámí ozbrojenci, aby podnítili k násilí. Upozorňuje na to, že masakr ukazují televize. Televizní stanice Al-Džazíra a Al-Arabíja ukázaly záběry desítek mrtvých těl v ulicích Homsu. Podle vlády jde o propagační kampaň.

Foto: Reuters

Jedna ze zničených budov v syrském Homsu

O zabíjení začal v průběhu noci referovat šéf Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) Ramí Abdar Rahmán, který se odvolává na svědky. Podle něj jsou mezi mrtvými i ženy a děti. Podobné informace poskytla také další opoziční monitorovací skupina - Místní koordinační výbory (LCC).

Podle místních obyvatel bylo ostřelováním armády zničeno nejméně 36 domů, v jejichž troskách uvízli jejich majitelé nebo nájemníci. Ostatní kopali vším, co měli po ruce, v sutinách ve snaze najít živé. V oblasti jsou k dispozici prý jen dvě polní nemocnice, každá o kapacitě 30 osob. Stovka obětí byla už přemístěna do dvou místních mešit.

"Byl to opravdový masakr," řekl předtím Rahmán agentuře AFP s tím, že dalších několik stovek osob utrpělo zranění. Zároveň podle ní požadoval okamžitý zásah Ligy arabských států (LAS). OSDH v komuniké také vyzvala "syrský lid, aby vyšel do ulic a povstal proti režimu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám