Hlavní obsah

Sýrie: Čtyři útoky na Američany za 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké a mezinárodní jednotky v severovýchodní Sýrii se v uplynulých 24 hodinách staly nejméně čtyřikrát terčem raketového či dronového útoku. Podle agentury Reuters se tři údery odehrály mimo jiné u ropného pole Al-Umar a u základny Šaddádí. Další drony udeřily u přistávací dráhy tábora Rumalyn. Jeden se podařilo sestřelit, druhý zasáhl čtyři stany.

Foto: Profimedia.cz

Americký voják u základny u ropného pole Al-Umar v syrské provincii Dajr az-Zaur

Článek

Nejnovější útoky jsou podle Reuters zjevně reakcí na nedělní americké vzdušné údery, jejichž cílem byla zařízení využívaná ozbrojenci podporovanými Íránem. Pentagon uvedl, že podle dostupných informací se obešly bez zranění.

Americké a koaliční jednotky v Iráku a Sýrii se od začátku října staly terčem nejméně 40 útoků. Zranění přitom utrpělo nejméně 56 příslušníků americké armády, všichni jsou už ale zpátky ve službě.

USA útoky přičítají skupinám napojeným na Írán, Teherán to ale odmítá. Prohlášení nejrůznějších ozbrojených skupin operujících v oblasti tvrdí, že útoky jsou reakcí na podporu, kterou USA poskytují Izraeli ve válce v Pásmu Gazy.

Američané provedli nálety v Sýrii na cíle využívané Íránem

Blízký a Střední východ

Bezpečnostní analytici podle Reuters tvrdí, že narůstají obavy, že by se konflikt mezi Izraelem a teroristickým Hamásem mohl rozšířit po celém Blízkém východě a proměnit americké jednotky na izolovaných základnách v cíle.

USA mají v Sýrii 900 vojáků, v sousedním Iráku 2500. Jejich úkolem je podle Pentagonu pomáhat místním silám, které se snaží zabránit oživení teroristického Islámského státu, jenž se v roce 2014 zmocnil velkých částí obou zemí, ale později se ho podařilo roztříštit a zatlačit do odlehlých lokalit.

Spojené státy zaútočily na „íránské“ cíle v Sýrii, proti povstalcům zasahovalo Rusko

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám