Hlavní obsah

Švýcarsko odmítlo udělit azyl Bobbymu Fischerovi

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERN

Šachový velmistr Bobby Fischer se snažil získat azyl ve Švýcarsku, aby se vyhnul vydání z Japonska do USA, Bern však jeho žádost zamítl. S odvoláním na dobře informované zdroje to ve středu napsal švýcarský deník Der Bund. Mluvčí Spolkového úřadu pro uprchlíky Dominique Boillat odmítl tuto informaci potvrdit či vyvrátit.

Foto: Václav Mikeš

"Master" vede koně na trasu

Článek

"Nejsem oprávněn vyjadřovat se k jednotlivým případům bez souhlasu žadatele o azyl," dodal na vysvětlenou.

Fischer se snaží zmařit své vydání do vlasti, kde čelí obžalobě z porušení mezinárodních sankcí uvalených na bývalou Jugoslávii, čehož se dopustil tím, že v roce 1992 sehrál v Černé Hoře vítězný zápas se svým dlouholetým rivalem Borisem Spasským.

Své vydání americkým úřadům pozdržela žaloba podaná Fischerem v Japonsku. Japonské úřady zatkly Fischera letos v červenci na tokijském letišti, odkud chtěl cestovat do filipínské Manily. Imigrační policie ho zadržela kvůli neplatnému pasu, který předtím americké úřady zrušily. Fischer tvrdí, že se tak stalo bez dodržení patřičné procedury.

Fischer, jenž se stal hvězdou v roce 1972, kdy na Islandu porazil v souboji o titul mistra světa právě Spasského, po zadržení uvedl, že se chce vzdát amerického občanství. Pohrozil, že požádá o německé občanství, anebo azyl ve třetí zemi.

Po zatčení oznámil zásnuby se svou přítelkyní Mijoko Wataiovou, šéfkou Japonské šachové federace. Na to, aby se cizinec mohl v Japonsku oženit, potřebuje platný pas.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonsko deportuje šachistu Bobbyho Fischera

Japonsko podle BBC v úterý ohlásilo, že deportuje ze země bývalého šachového šampióna Bobbyho Fischera. Již 27. července zamítlo jeho odvolání proti deportaci...

Výběr článků

Načítám