Hlavní obsah

Švýcaři neohrozili vládní letadlo, ujišťuje armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný doprovod českého vládního speciálu švýcarskými stíhačkami neohrozil bezpečnost cestujících na palubě, tvrdí česká armáda. Akce, kdy armádní letoun posloužil na žádost Švýcarů jako cvičný cíl, proběhla po dohodě kapitána českého letadla s šéfem parlamentní delegace Janem Hamáčkem (ČSSD).

Foto: Marie Königová, Právo

Letoun F/A-18 Hornet švýcarského letectva. Vyfoceno z okna českého armádního speciálu.

Článek

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) není taková žádost cizího státu výjimečná, ale ani není častá. Využívá se podle něho i u některých soukromých letů.

„Je pravda, že když je tam vysoký ústavní činitel, tak si člověk říká, jestli je to to pravé ořechové,“ podotkl ministr v ČT.

Jak uvedl, vždy jde o ohlášenou akci a předchází jí souhlas kapitána letadla a ústavního činitele. Jak Právo informovalo, Švýcarsko české úřady požádalo o možnost nacvičení situace, kdy se některé letadlo chová podezřele.

Stíhačky české letadlo s delegací doprovodily přes území své země. Právo netvrdilo, že byli poslanci ohroženi, upozornilo však na potenciální nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám