Hlavní obsah

Zimbabwská opozice odstupuje z prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Zimbabwská opozice odstupuje z druhého kola prezidentských voleb, které se má konat za pět dní, kvůli stupňujícímu se násilí a zastrašování ze strany vládnoucí strany Roberta Mugabeho. Na ndělní tiskové konferenci v Harare to prohlásil předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Ani kandidát opozice na úřad prezidenta Morgan Tsvangirai se nevyhnul opakovaným zatčením.

Článek

"My v MDC jsme se rozhodli, že už se nebudeme účastnit tohoto násilného, nelegitimního podvodu na volebním procesu," řekl Tsvangirai a vyzval OSN a Africkou unii, aby vraždění v Zimbabwe zabránily. "Nemohu dál riskovat životy voličů, které ohrožuje násilná předvolební kampaň Roberta Mugabeho," upozornil opoziční vůdce.

K rozhodnutí odstoupit z voleb Tsvangiraie definitivně přimělo násilí, které dnes v Harare rozpoutali ozbrojení stoupenci zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Mládežnické bandy ozbrojené noži a železnými tyčemi obsadily v metropoli Harare místo, kde se mělo konat povolené předvolební shromáždění opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Poté začaly napadat jeho účastníky, mezi nimi i novináře, a volební pozorovatele donutily místo shromáždění opustit.

"Tisíce mládežnických členů (vládnoucího) Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF, vyzbrojených železnými tyčemi, holemi a dalšími zbraněmi, ve snaze zabránit (opozičnímu) shromáždění, povolenému nejvyšším soudem, násilím obsadily shromaždiště MDC na výstavišti v Harare," uvedlo MDC. "Napadly také novináře a týmy volebních pozorovatelů donutily z místa shromáždění utéci. Policie proti nim nasadila slzný plyn."

MDC zvítězilo v březnových parlamentních volbách a Tsvangirai porazil dosavadního prezidenta Mugabeho v souběžných prezidentských volbách. Podle volební komise ale údajně nezískal přes 50 procent hlasů, takže Mugabe si prosadil druhé kolo hlasování. Opozice i mezinárodní organizace obviňují Mugabeho režim ze zatýkání opozičních politiků a zastrašování voličů v posledních měsících.

Mugabe a jeho ZANU-PF vládne Zimbabwe od roku 1980. Za tu dobu se jim podařilo tuto kdysi prosperující zemi přivést na pokraj ekonomického krachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám