Hlavní obsah

Zdravotní stav stařičkého thajského krále je vážný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Zdravotní stav nejdéle sloužícího světového monarchy, osmaosmdesátiletého thajského krále Pchúmipchona Adundéta není stabilní, uvedl podle BBC ve svém vyjádření královský palác. O víkendu se v nemocnici podrobil několika zákrokům.

Foto: Profimedia.cz

Thajci s portréty nemocného krále Pchúmipchona Adundéta

Článek

V noci palác uvedl, že králi poklesl náhle tlak, když byl připravován na hemodialýzu, které se podrobuje kvůli selhání ledvin. Byly mu poskytnuty léky, které mu zvýšily tlak, a byl připojen na dýchací přístroj.

Králův zdravotní stav nyní lékaři „pečlivě sledují”, dodal královský palác v prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Osmaosmdesátiletý monarcha, který letos oslavil sedmdesát let na trůně, má vážné zdravotní problémy od roku 2006, od té doby byl často hospitalizovaný. Na počátku měsíce vydal palác informaci, že se zotavuje z respirační nemoci.

Panovník je mezi obyvateli velmi vážený a je považován za záruku stability země, která v novém tisíciletí prodělala několik otřesů. Armáda svrhla v roce 2006 premiéra Tchaksina Šinavatru, stabilita však v rozdělené zemi nenastala, protože volby vyhrála v roce 2011 jeho sestra Jinglak. Ta byla odstavena kvůli zneužití moci a krátce poté se moci opět chopila armáda

Jeho případné nástupnictví je velmi citlivým tématem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám