Hlavní obsah

Muž v nákupním centru v Sydney ubodal pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v sobotu zasahuje v nákupním centru v Sydney po zprávách o střelbě a útoku nožem. Muž v centru pobodal několik lidí včetně devítiměsíčního dítěte. Pět lidí podle australských médií zemřelo. Policie útočníka zastřelila.

Záchranné složky v ulicích SydneyVideo: AP

 
Článek

Server News.com.au uvedl, že muž řádil v rušném obchodním domě Westfield poblíž pláže Bondi Beach. Na místě vypukla panika, lidé utíkali všemi možnými východy. Někteří vyběhli na skleněný most spojující mamutí obchodní centrum, jiní se zamykali na toaletách.

Není jasné, zda byl útok teroristickým činem, policie ale tuto možnost nevyloučila.

Web Sydney Morning Herald napsal, že muž ubodal pět lidí, šestou obětí je on sám. „Další čtyři lidi zranil, jeden z nich je v kritickém stavu,“ uvedl web. Podle svědků je mezi zraněnými matka s devítiměsíčním dítětem, jež byly převezeny do nemocnice.

„Lidé se jim snažili pomoci,“ řekl jeden ze svědků, který uvedl, že kojence držel a spolu s dalšími lidmi se snažil stlačit jeho rány. Ostatní se podle něj snažili ošetřit matku dítěte.

Útočníka se zatím nepodařilo identifikovat a podle všeho není na australském federálním seznamu vysoce rizikových pachatelů-teroristů.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Australská policistka doprovází ženu se dvěma dětmi evakuovanou po útoku v nákupním středisku Westfield

Policie se podle Sydney Morning Heraldu zatím pracuje s hypotézou o „osamělém vlku“.

„V obchodním centru útočil jeden člověk, který napadl celkem devět lidí, než ho zastřelila policistka,“ řekl zástupce zástupce policejního komisaře Anthony Cooke. Podle něj pachatel „jednal sám“ a žádné další nebezpečí nehrozí.

Australské federální úřady předtím uvedly, že na žádném jiném místě nedošlo k podobnému incidentu, takže nejspíš nepůjde o „sérii koordinovaných útoků“.

Dva svědci agentuře Reuters řekli, že rovněž slyšeli střelbu. Jeden ze svědků uvedl, že viděl ženu ležet na zemi, než se ukryla v klenotnictví.

Jeden z evakuovaných sdělil, že viděl údajného útočníka. „Měl nůž s pořádně velkou čepelí,“ řekl muž, který se představil jako Jason.

Na sítích se objevují videa zevnitř nákupního centra, jak po něm pobíhá muž v černé tričku s nožem. Na jednom z videí se mu brání muž na eskalátorech, v ruce má kus nábytku.

Výhybky z Prahy plují do Austrálie měsíc, nemohou přes Suez

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám