Hlavní obsah

Vypusťte kontaminovanou vodu z Fukušimy do oceánu, doporučují experti

– Fukušima

Skupina expertů, která radí japonské vládě, jak se zbavit vody kontaminované radioaktivním izotopem vodíku ze zničené jaderné elektrárny Fukušima, v pátek doporučila její vypuštění do oceánu. Pokud bude tento krok přijat, pak pravděpodobně poplaší sousední země, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Radioaktivní voda z Fukušimi se bude možná ukládat do Pacifiku

Článek

Členové expertního výboru spadajícího pod ministerstvo průmyslu došli k tomuto závěru poté, co zúžili volbu buď na vypuštění vody do Tichého oceánu, anebo její odpaření - a rozhodli se pro první možnost. Při předchozích podobných případech vláda obvykle doporučení expertů přijala.

Hromadění kontaminované vody ve Fukušimě je problematickým bodem očisty, která pravděpodobně potrvá ještě celá desetiletí. Jadernou elektrárnu Fukušima zničilo silné zemětřesení s následnou vlnou tsunami, které Japonsko postihlo 11. března 2011 a vyžádalo si více než 18 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných a více než 6 tisíc zraněných.

Japonsko obnoví jaderný reaktor v Onagawě. Stejný typ, jaký selhal ve Fukušimě

Svět

V roce 2018 přiznala elektrárenská společnost Tokyo Electric Power Company (TEPCO), že její filtrační systémy neodstraňují z vody všechen nebezpečný materiál - a na místě dochází prostor pro úložné nádrže. Z vody mají být odstraněny všechny radioaktivní částice s výjimkou tritia - izotopu vodíku, který se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný.

"V porovnání s odpařením je vypuštění do oceánu možné provést bezpečnějším způsobem," uvedl výbor s odvoláním na běžnou praxi v jiných částech světa, kde jaderné elektrárny vypouštějí vodu obsahující tritium do moře.

Doporučení výboru ještě musí potvrdit jeho šéf, emeritní profesor Nagojské univerzity Ičiró Jamamoto. Poté bude v dosud nespecifikovaném termínu předloženo vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám