Hlavní obsah

Vůdce gangů z Haiti: Pokud premiér nerezignuje, bude občanská válka a genocida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce gangů zodpovědných za násilí sužující hlavní město Haiti Jimmy Chérizer zvaný „Barbecue“ vydal varování, že pokud premiér země Ariel Henry nerezignuje, tak gangy rozpoutají občanskou válku a genocidu. Henry momentálně hledá cestu, jak se do země vůbec dostat.

Foto: Reuters

Jimmy „Barbecue“ Chérizer

Článek

BBC uvádí, že Barbecue, původním zaměstnáním policejní důstojník, své varování vydal ve stejnou chvíli, kdy se jeho gang v hlavním městě Port-au-Prince snažil získat kontrolu nad letištěm, aby Henrymu zabránil v návratu. Gangy sužují Port-au-Prince již roky, ale Barbecue minulý týden využil Henryho absence, osvobodil většinu vězňů z dvou největších věznic v zemi a nepokoje se rozšířily i do dalších měst. Podle OSN již násilí v zemi vyhnalo z domovů 15 tisíc lidí.

Henry byl v té době v Keni, kde se snažil dohodnout na multinárodní policejní operaci, která mu měla pomoci dostat gangy pod kontrolu a kterou měli vést právě Keňané. Barbecue je premiérovým oponentem od jeho nástupu do úřadu v červenci 2021, krátce před vraždou posledního prezidenta Haiti Jovenela Moïseho.

V současnosti tento samozvaný „bojovník za demokracii“ proti premiérovi stojí v čele mocné aliance gangů G9. „Pokud Ariel Henry nerezignuje … zamíříme rovnou k občanské válce, která povede ke genocidě,“ vzkázal mu nyní. Své výhružky ospravedlňuje obavou, že se Henry bude snažit v úřadu zůstat použitím síly.

Haiti vyhlásilo výjimečný stav

Svět

Barbecue není jediným kritikem, který tvrdí, že je Henryho vláda nelegitimní. Od vraždy posledního prezidenta uplynulo už dva a půl roku a premiér stále neuspořádal prezidentské volby, které slíbil. Žádný ze současných představitelů Haiti nebyl demokraticky zvolený, protože poslední volby v zemi proběhly v roce 2016. Vakuum, které jejich absence vytvořila, vyplnily právě gangy, které nyní ovládají přibližně 80% hlavního města.

Premiér se k současné situaci v zemi, kromě sdílení deklarace nouzového stavu na Twitteru, veřejně nevyjádřil. Několik dní se vůbec nevědělo, kde je, než z New Jersey v USA přeletěl do Portorika. Původním cílem letu bylo Port-au-Prince, ale boje v okolí letiště premiérovi přistání znemožnily. Sousední Dominikánská republika mu přistání nepovolila, protože jeho letoun prý neměl letový plán. Podle haitských médií se nyní premiér snaží najít alternativní cestu do země.

„Buď se Haiti stane rájem pro nás všechny, nebo peklem pro nás všechny,“ vzkázal mu po novinářích Barbecue. Jaké jsou dlouhodobé plány vůdce gangů, se neví. V současnosti pouze apeluje na obyvatele, aby se „sjednotili“. V minulosti však navrhoval zřízení rady starších z různých regionů, která by premiéra nahradila.

I před víkendovou eskalací násilí byla země považována za krajně nebezpečnou. Únosy s vidinou výkupného jsou zde zcela běžné a mnoho místních škol a nemocnic zavřelo z důvodu nedostatku bezpečí.

Organizace Doktoři bez hranic (MSF) na mnoha místech země dočasně přerušila provoz svých mobilních klinik. „Obáváme se, že nám dojdou léky a zdravotnické zásoby, které jsou absolutně nezbytné k naplnění enormních potřeb, kterým v tuto chvíli čelíme,“ řekl šéf mise MSF Mumuza Muhindo Musubaho.

V atentátu na prezidenta Haiti má mít podle soudu prsty jeho manželka a expremiér

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám