Hlavní obsah

V atentátu na prezidenta Haiti má mít podle soudu prsty jeho manželka a expremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi padesátkou obviněných v souvislosti s atentátem na haitského prezidenta Jovenela Moïseho z roku 2021 je i bývalý premiér země a Moïseho vdova, píše s odkazem na dokument uniklý do místního tisku britský deník The Guardian. Právě první dáma prý měla mít v úmyslu prezidenta v úřadu nahradit. Moïseová i Joseph mluví o politické perzekuci.

Foto: ČTK/AP

Prezident Haiti Jovenel Moïse s manželkou Martine na své inauguraci

Článek

Deník The Guardian svou zprávu zakládá na 122 stránek dlouhém dokumentu napsaném soudcem Waltherem Wesserem Voltairem, který zveřejnil AyiboPost. Podle toho byli Martine Moïseová a bývalý premiér Claude Joseph strůjci celého plánu.

Bývalá první dáma přitom sama utrpěla zranění, když 7. července 2021 v noci do ložnice v rezidenci prezidentského páru v Port-au-Prince vpadli ozbrojenci a zastřelili jejího manžela.

Moïseová a Joseph se v současnosti prezentují jako oběti politické perzekuce. Bývalá první dáma na sociálních sítích sdílí příspěvky kritizující neoprávněná zatýkání a dovolává se spravedlnosti, zatímco Joseph plátku Miami Herald řekl, že to je současný premiér země Ariel Henry, který Moïseho v úřadu de facto zastupuje, kdo z jeho smrti těžil nejvíc. Nyní si podle Josepha „z haitského justičního systému udělal zbraň“, aby mohl perzekvovat svou opozici jako při „klasickém puči“.

Prezident Haiti je po smrti, útok ozbrojenců zachytila kamera

Amerika

Mluvčí Henryho kanceláře k případu řekl, že je soudce nezávislý a „může zatčení v souladu se zákonem a vlastním svědomím svobodně přikázat“.

Henry Josepha, který je nyní lídrem opozice, v úřadě nahradil pouze pár dní před atentátem. Po něm slíbil, že uspořádá prezidentské volby, ale ty následně odložil na neurčito kvůli ničivému zemětřesení a rostoucí moci těžce ozbrojených gangů v zemi.

Dav v hlavním městě Haiti upálil 13 lidí

Amerika

Gangy podle odhadů v současnosti ovládají většinu hlavního města. Pomoci by s nimi haitské policii měla mezinárodní jednotka schválená OSN, vedená Keňou. Většina obyvatelstva země se má ale kvůli minulým útlakům ze strany zahraničních misí a také kvůli obviněním proti Henryho vládě před podobnou pomocí na pozoru.

Atentát na haitského prezidenta řeší i soud v americkém Miami. Tam se již šest z celkem jedenácti obviněných přiznalo k podílu na plánu poslat kolumbijské ozbrojence do prezidentova domu a unést ho. Rozhodnutí, že místo únosu bude zavražděn, bylo prý učiněno na poslední chvíli.

Podle obvinění soudu v Miami neměla prezidenta v úřadu nahradit jeho žena, nýbrž pastor s americkými kořeny Christian Emmanuel Sanon.

Kanada a Spojené státy poslaly Haiti na pomoc proti gangům vojenské vybavení

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Jovenel Moïse

Výběr článků

Načítám