Hlavní obsah

Vrah ze Sydney byl psychicky narušený a zaměřoval se při útoku na ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho na místě zastřelila policistka, se zaměřoval na ženy, uvedla australská policie citovaná agenturou Reuters. Pět z šesti obětí byly ženy, stejně tak většina z 12 zraněných. Pachatel měl psychické problémy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Karen Webbová, policejní komisařka australského státu Nový Jižní Wales

Článek

„Je to zřejmé mně i detektivům, že se pachatel zaměřil na ženy a vyhnul se mužům,“ řekla v televizním vysílání Karen Webbová, policejní komisařka australského státu Nový Jižní Wales.

„Ty záběry hovoří za vše, že? Je to určitě linie, kterou budeme vyšetřovat,“ dodala komisařka s odkazem na videozáznamy z útoku, které se o víkendu šířily na sociálních sítích.

Vyplývá z nich, že se pachatel, 40letý Joel Cauchi, mužům spíše vyhýbal. Jediný muž, který při sobotním útoku zahynul, pracoval jako ochranka obchodního střediska.

Cauchi měl v minulosti psychické potíže, uvedla v dřívějším prohlášení policie. Nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný.

V Austrálii platí jedny z nejpřísnějších zákonů pro držení zbraní na světě a útoky s podobným počtem mrtvých a zraněných jsou tam velmi vzácné.

V zemi jsou v pondělí vlajky na počest obětí spuštěny na půl žerdi a večer se na bílé konstrukci známé opery v Sydney objeví černá stuha, píše Reuters. Na místo činu nedaleko pláže Bondi Beach stovky lidí položily květiny.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Černá stuha na opeře v Sydney po útoku v nákupním centru

Muž v nákupním centru v Sydney ubodal pět lidí

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám