Hlavní obsah

Vrah čtyř lidí z Darwinu byl v podmínce, přesto měl zakázanou zbraň

Darwin

Střelec, který zabil v úterý v australském Darwinu čtyři lidi, použil zakázanou poloautomatickou samonabíjecí brokovnici. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na vyšetřovatele, podle nichž zabíjel na několika místech a snažil se najít určitou osobu. Svědci uvedli, že se ptal na „nějakého Alexe”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení střelce v DarwinuVideo: Reuters

 
Článek

Policejní komisař Reece Kershaw uvedl, že vrah použil zakázanou samonabíjecí brokovnici kalibru 12, která byla ukradena v roce 1997. Poloautomatické zbraně byly v zemi zakázány po střelbě v Tasmánii, při které bylo zabito 35 osob.

Muž byl přitom teprve v lednu podmínečně propuštěn, když si z šestiletého trestu odkroutil čtyři roky, a měl na rukou náramek, který informoval o jeho pohybu na svobodě. Vedení australského Severního teritoria oznámilo, že nyní prošetří každou osobu, která byla podmínečně propuštěna, i nositele bezpečnostních náramků.

Policisté dodali, že 45letý muž útočil na několika místech. Jednoho člověka – taxikáře Hassana Baydouna – zabil v motelu Palms na předměstí Darwinu, kde taky postřelil ženu.

Další oběti byly z klubu Buff, z podniku Gardens Hill Crescent a z ulice Jolly. Policisté dodali, že muž šel i na policejní stanici Peter McAulay Centre. „Víme, že možná hledal nějaké určité osoby. Jedna, o které víme, byla z jiného (australského) státu a usadila se na jisté adrese. Proto vedeme vyšetřování tímto směrem,“ dodal Kershaw. Svědci uvedli, že hledal „nějakého Alexe”.

Nešlo o terorismus

Kershaw ale připustil, že muž střílel i lidi, kteří ho ani neznali: „Snažíme zjistit, zda byl mezi nimi nějaký vztah, či se znali.“

Zadržený zůstává ve vazbě v Královské nemocnici v Darwinu. Bude obviněn z vraždy. Masakr neměl podle policie teroristické pozadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám