Hlavní obsah

VIDEO: V Pekingu zadrželi čtyři zahraniční demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Čínská policie ve středu zadržela čtyři cizince, kteří při závěrečné etapě štafety olympijského ohně v Pekingu rozvinuli u národního stadiónu transparent s nápisem Svobodný Tibet. Informuje o tom místní agentura Nová Čína, podle níž byli zadrženi tři muži a jedna žena.

Článek

Demonstranti u hlavního stadiónu zvaného Ptačí hnízdo, kde budou v pátek zahájeny olympijské hry, mávali tibetskými vlajkami a rozvinuli několik transparentů vyzývajících ke svobodě Tibetu. Dva z nich se vyšplhali na sloup elektrického vedení, kde připevnili jeden z nápisů.

Předák mezinárodní skupiny Studenti za svobodný Tibet řekl, že protest měl upoutat pozornost na situaci v Tibetu před začátkem olympiády.

"Čínské vedení se chystá propagovat v Pekingu svoji velikost a moc, zatímco v Tibetu se vede nemilosrdná kampaň represí," cituje jeho slova agentura Reuters.

Tibet pod nadvládou Číny
Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.
Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám