Hlavní obsah

VIDEO: Rok buvola bude podle Číňanů těžký pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milióny Číňanů po celém světě oslavovali příchod Nového roku až v pondělí tradičními ohňostroji, hostinami a milodary v chrámech. Všeobecné veselí však kalí neradostné předpovědi pro nastupující rok buvola, který v čínském zvěrokruhu střídá rok krysy.

Číňané slaví Nový rokVideo: ČTK

 
Článek

Věštci korespondují s ekonomy a předpovídají prohlubující se recesi, milióny lidí přijdou o práci a ceny domů i akcie budou nadále klesat. Navíc varují před ničivými zemětřeseními i stoupajícím americko-ruským napětím.

Nicméně Číňané jsou optimističtí a věří, že jejich země na tom bude lépe než ostatní.

:. Číňanka se modlí za šťastný nový rok v šanghajském chrámu.foto: Reuters

Podle jejich tradičních pověr problémy čekají především na nového amerického prezidenta Baracka Obamu, který je čtyřiačtyřicátým americkým prezidentem, přičemž číslo čtyři Číňané považují za krajně nešťastné. "Čtyři" se v čínštině vyslovuje stejně jako "smrt".

Rok buvola

Buvol, jedno z dvanácti zvířat čínského zvěrokruhu, symbolizuje klid, tvrdou práci, odhodlanost a vytrvalost. Podle legendy buvol dovolil chytré kryse, aby mu seděla na hlavě, když zvířata závodila o své pořadí. Krátce předtím, než buvol proběhl cílem, ale krysa seskočila dolů a hlásila se o vítězství.

Čínský kalendář se používá více než 2000 let a lidem, kteří se narodí v roce připsaném jednomu ze dvanácti pravidelně se střídajících zvířat, jsou připisovány odpovídající vlastnosti.

:. Tanečníci se připravují na oslavy roku buvola v Pekingu. foto: ČTK/AP

V roce buvola se kromě Obamy narodil například bývalý americký prezident Richard Nixon (1913), bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová (1925), princezna Diana (1961) nebo hollywoodští herci George Clooney (1961) a Richard Gere (1949).

Čína a další asijské země přešly ve 20. století na západní kalendář pokud jde o vládu a podnikání, ale Nový rok podle lunárního kalendáře a s ním spojené oslavy jsou stále velmi populární nejen v Číně, Hongkongu, Vietnamu, Singapuru, na Tchaj-wanu, ale třeba i v čínských čtvrtích od Sydney po New York.

Související témata:

Výběr článků

Načítám