Hlavní obsah

Ve středoafrickém Bangui otevřeli kostel Jevgenije Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Středoafrické republice se nově otevřel svatostánek pojmenovaný po zemřelém veliteli ruské Wagnerovy skupiny, která se zejména v prvním roce války na Ukrajině aktivně účastnila bojů po boku pravidelné okupační armády. Kostel Jevgenije Prigožina a soukromé vojenské společnosti Wagner se podle zpravodajského webu Argumenty něděli nachází v hlavním městě země Bangui.

Foto: Profimedia.cz

Středoafrický prezident Faustin-Archange Touadéra v doprovodu své ochranky, v níž mimo jiné působili wagnerovci.

Článek

Ze záběrů zveřejněných na sociální síti TikTok z otevření kostela je patrné, že za realizací stojí kněz Sergej Voyemawa, který také vede jedinou pravoslavnou církev v této africké zemi.

Jak v prosinci psala BBC, Voyemawa rád zdůrazňuje, že vztahy s Ruskem navázal ještě před příchodem wagnerovců, respektive asi dvou set ruských vojenských instruktorů do Středoafrické republiky v roce 2018. 

Finanční prostředky na stavbu kostela začal pravoslavný kněz shánět v roce 2010, práce byly zahájeny o pět let později.

Působení ruských vojáků v zemi shrnula pro BBC Nathalia Dukhanová z investigativní skupiny The Sentry, která monitorovala situaci ve Středoafrické republice řadu let.

„Soustředili se na čtyři pilíře: politický, ekonomický, informační a také dezinformační či propagandistický - a na armádu,“ uvedla Dukhanová.

„Infiltrovali tato odvětví, aby prosadili své finanční a ekonomické zájmy. V těžebním odvětví Wagner využíval národní armádu k postupu a neutralizaci některých ozbrojených skupin, které ovládaly zájmové oblasti,“ dodala.

Wagnerovci jsou podle ní zodpovědní za rozsáhlé porušování lidských práv včetně mimosoudních poprav, mučení a znásilňování.

Velitelem wagnerovců se stal Prigožinův syn Pavel

Válka na Ukrajině

Voyemawa ale vidí situaci jinak, jeho „vztah s Moskvou je náboženský“. Podle něj se bezpečnostní situace v zemi s příchodem ruských sil výrazně zlepšila. „Ve Středoafrické republice je mír. Už je to pět let, co žijeme v míru, bez války,“ prohlásil.

Po Prigožinově červnové vzpouře a tažení na Moskvu Kreml opakovaně naznačil, že chce wagnerovce v Africe nahradit jinými ruskými skupinami.

O dva měsíce později šéf Wagnerovy skupiny zahynul při pravděpodobném atentátu na letadlo, v němž v Rusku cestoval spolu s dalšími veliteli své armády.

Moskva poté vyslala do Středoafrické republiky zástupce ministerstva obrany, aby ujistili o schopnosti nahradit wagnerovce.

Podle listu The New York Times svou pomoc se zajištěním bezpečnosti výměnou za oslabení ruského vlivu v zemi navrhly středoafrickému vedení také Francie a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám