Hlavní obsah

Ve Středoafrické republice zatkli skupinu ozbrojených Slováků

Právo, Michael Švec

Desítka ozbrojených slovenských občanů byla ve středu zadržena armádou ve městě Nola na jihozápadě Středoafrické republiky u hranic s Kongem. Oznámil to panafrický týdeník Jeune Afrique. List přitom o zadržených původně informoval jako o Češích.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci muže zatkli ve chvíli, kdy si nakládali dvě bedny se zbraněmi a municí. Ilustrační foto

Článek

Zda se opravdu nejedná o občany ČR, také ve čtvrtek bez výsledku prověřovalo české velvyslanectví v Kongu, které má na starost i Středoafrickou republiku.

Vojáci muže zatkli ve chvíli, kdy si nakládali dvě bedny se zbraněmi a municí. Po zatčení byli odzbrojeni a převezeni do metropole Bangui, kde byli umístěni do cel na místním komisařství. Dvěma se prý podařilo uprchnout, informoval Jeune Afrique.

Skupina do země přiletěla legálně asi před deseti dny s tím, že jsou investory v lesnictví a v zemědělství.

Podle zdrojů blízkých prezidentovi Francoisi Bozizéovi šlo údajně o žoldáky, kteří se měli pokusit destabilizovat situaci v zemi. Zdroje na ministerstvu obrany však tvrdily, že zatčení jsou lovci, kteří neměli v zemi registrované zbraně, a stali se obětí vypjaté politické situace v republice. „Zajištěné zbraně ale lovecké nejsou,“ doplnil list.

Zatčení eskalovalo napětí

České velvyslanectví v Kongu ve čtvrtek večer Právu potvrdilo, že prověřuje původní informace o zatčení skupiny českých občanů. Zprávy se k diplomatům dostaly z několika zdrojů, ale do čtvrtečního večera se nepodařilo je ověřit.

„Máme tuto informaci z různých zdrojů, ale oficiálně nemáme nic,“ řekl Právu 1. tajemník ambasády Petr Říha. „Kontaktovali jsme zdejší velvyslanectví Středoafrické republiky a to tu zprávu ověřuje,“ dodal.

Jeune Afrique upozornil, že středeční událost eskalovala napětí v zemi. „Žádný pokus o převzetí moci zatím oficiálně nebyl potvrzen. To zatčení ale vystupňovalo psychózu ve středoafrické metropoli,“ upozornil Jeune Afrique s tím, že zde ráno kolovaly zvěsti o pokusu o státní převrat.

V zemi nyní panuje velmi napjatá atmosféra. Bozizé po dlouhém váhání vypsal prezidentské volby na 23. ledna, přestože podle volební komise by se měly konat už v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám