Hlavní obsah

Válčící strany v Súdánu dospěly k dohodě o humanitární pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válčící strany v Súdánu, armáda a polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF), podepsaly při mírových jednáních v saúdskoarabské Džiddě dohodu, která má umožnit humanitární pomoc v africké zemi. O příměří se dál jedná, oznámily v pátek tiskové agentury s odvoláním na nejmenované vysoce postavené americké diplomaty.

Foto: Reuters

Letecký pohled na Chartúm

Článek

Představitelé, kteří mluvili s novináři pod podmínkou anonymity, podle agentury Reuters uvedli, že dosažení konečného cíle v podobě trvalého zastavení nepřátelských akcí bude ještě dlouhý proces, protože obě strany jsou od sebe stále „dost daleko“.

Diplomaté doufají, že čtvrteční dohoda – podle agentury AFP prohlášení se závazkem chránit civilisty – by mohla představovat impuls ke sblížení stanovisek.

Súdánský konflikt, který vypukl v polovině dubna, si dosud podle Světové zdravotnické organizace vyžádal přes 600 obětí; více než 5000 lidí bylo zraněno. Vnitřně vysídlených je nyní v Súdánu podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přes 700 tisíc.

KOMENTÁŘ: Súdán ukázal, že svět není jen Ukrajina – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám