Hlavní obsah

V uprchlických táborech v Súdánu zemřelo na spalničky a podvýživu 1200 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od května zemřelo v devíti uprchlických táborech v Súdánu v důsledku spalniček a podvýživy 1200 dětí. Dalším desítkám tisíc hrozí, že zemřou do konce tohoto roku. V úterý to na svých stránkách napsala Rada OSN pro lidská práva (UNHRC). Apeluje na mezinárodní společenství, aby dětem pomohlo.

Foto: Profimedia.cz

Súdánští uprchlíci

Článek

„Svět má peníze i (další) prostředky na to, aby každé jednotlivé smrti na spalničky nebo podvýživu zabránil. Přesto každý den spalničkám a hladu podléhají děti. Je to důsledek zničujícího konfliktu a toho, že se svět nedívá,“ prohlásil podle webu UNHCR jeho komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

V Súdánu proti sobě od poloviny dubna bojují súdánská armáda vedená generálem a faktickým vládcem africké země Abdalem Fattáhem Burhánem a polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) bývalého Burhánova zástupce Muhammada Hamdana Dagala.

Od dubna do srpna přišlo podle dřívějších informací OSN v konfliktu o život nejméně 4000 lidí, skutečné počty obětí budou ale patrně mnohem vyšší. Ani jedna strana totiž nesděluje počet svých mrtvých, natož pak zabitých civilistů. Opustit své domovy kvůli konfliktu muselo podle odhadů téměř pět milionů lidí.

Občanská válka v Súdánu vyhnala z domovů 5 milionů lidí, přispěla k migrační vlně mířící do Evropy

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám