Hlavní obsah

V Somálsku popravili 21 příslušníků hnutí Šabáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Úřady v somálské poloautonomní oblasti Puntland nechaly popravit 21 mužů, kteří byli u vojenského soudu ve městě Galkayo odsouzeni jako členové radikálního islámského hnutí Šabáb, s nímž somálská vláda bojuje více než 15 let. Odsouzence zastřelila popravčí četa, uvedla stanice BBC na svém webu.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Milice Šabáb jsou odpovědné za řadu atentátů v Somálsku

Článek

Podle státního rozhlasu páchalo osmnáct odsouzenců více než deset let atentáty a bombové útoky.

Podobné tresty smrti vynesly dříve soudy v jiných částech Somálska, v Puntlandu však šlo o dosud největší popravu členů Šabábu.

Poprava byla vykonána v neděli. Tou dobou skupina bojovníků hnutí napadla město Wisil v sousední oblasti Mudug, kde podle některých zpráv zabila nejméně dvě desítky vojáků z místní posádky, dodala BBC.

Základna v Keni, kde aš-Šabáb zabil tři americké vojáky, nebyla chráněna

Svět

Islamističtí fundamentalisté bojují v této zemi v Africkém rohu už řadu let o nadvládu. Kontrolují oblasti na jihu a v centru Somálska a neustávají v páchání násilných útoků.

Ty jsou většinou namířeny proti příslušníkům bezpečnostních sil a politikům, o život při nich ale nezřídka přicházejí i civilisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám