Hlavní obsah

V Singapuru po 20 letech popravili ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Singapuru byla v pátek popravena oběšením první žena po téměř 20 letech. Saridewi Djamaniová (45) byla k trestu smrti odsouzena už v roce 2018, a to za obchodování s heroinem, když u ní policisté našli 30 gramů drogy. Singapur má jedny z nejpřísnějších protidrogových zákonů na světě.

Foto: Profimedia.cz

V Singapuru popravili oběšením první ženu po téměř dvaceti letech

Článek

Singapurské zákony specifikují, že trest smrti dostane každý, kdo bude přistižen při obchodování s více než půl kilogramem marihuany či 15 gramy heroinu. Djamaniová byla odsouzena 6. července 2018.

Žena nepopírala, že drogu prodávala, bránila se ale tím, že většina byla určena pro její vlastní spotřebu, a tvrdila, že z 30 gramů byla na prodej méně než polovina.

Uvedla také, že nebyla schopna podat přesnou výpověď na policii, protože v té době trpěla abstinencí. Soud ale její výpovědi neuvěřil a uložil jí trest smrti.

Rozsudek se ženě nepodařilo zvrátit ani u nejvyššího soudu, ani u prezidentky Halimah Yacobové, od které žádala milost. O odložení popravy žádaly také Světová komise pro drogovou politiku, Mezinárodní federace pro lidská práva i Amnesty International.

„Uložení trestu smrti za trestné činy související s drogami je nejen výjimečně tvrdý a nepřiměřený trest, ale také to porušuje mezinárodní právo v oblasti lidských práv,“ uvedla v prohlášení Světová komise pro drogovou politiku.

Djamaniová je druhou popravenou osobou tento týden a 15. popraveným vězněm od doby, kdy vláda v březnu 2022 obnovila popravy, které byly přerušeny na dva roky pandemií koronaviru.

Je zároveň první popravenou ženou od roku 2004, kdy byla oběšena 36letá kadeřnice Yen May Woenová za obchodování s drogami.

Tetování s datem úmrtí křečka vysvobodilo muže v Singapuru z cely smrti

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám