Hlavní obsah

V Nigeru odsoudili muže za otrokářství

V západoafrickém Nigeru poslal soud na čtyři roky do vězení muže, obžalovaného za otrokářství. Niger zaujímá v žebříčku 160 zemí, v nichž bují moderní otroctví, 28. příčku. Třiašedesátiletý Elhadji Djadi Raazikou byl odsouzen za to, že v rozporu s místním právem pojal za manželku pátou ženu a zároveň ji uvrhl do otroctví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladou dívku údajně koupil v přepočtu za zhruba 8400 korun a nutil ji pracovat ve své domácnosti. Poté, co si uvědomil, že porušil místní islámské zákony, které povolují mužům pouze čtyři manželky, a to navíc za předpokladu, že se všemi jedná rovnoprávně, pokusil se s jednou ze starších žen rozvést.

Muž byl zadržen již v roce 2010 poté, co na jeho případ upozornila místní organizace bojující proti otrokářství. Raazikou si tak již téměř celý trest odpykal a propuštěn by měl být podle sdělení úřadů již příští týden.

V roce 2013, deset let po oficiálním zákazu otrokářství, žilo podle OSN v Nigeru na 130 tisíc otroků, většinou žen a dětí. Ti jsou zneužíváni hlavně na sex a práci v domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám