Hlavní obsah

V Nigérii propustili 279 unesených školaček

Abuja

Ze zajetí bylo propuštěno všech 279 dívek, které minulý týden zločinci unesli z internátní školy ve státě Zamfara na severozápadě Nigérie. S odkazem na úterní sdělení místního guvernéra o tom napsala agentura Reuters. Podle úřadů za únosem stojí kriminální skupiny, které se snaží získat za unesené výkupné.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Propuštěné školačky

Článek

O propuštění dívek v úterý na Twitteru informoval guvernér Bello Matawalle a zveřejnil jejich fotografie. Guvernér řekl, že na svobodě je všech 279 unesených školaček, s tím, že nebylo uneseno 317 dívek, jak dříve informovala média.

Mluvčí místních úřadů Sulaiman Tanau Anka poté podle Reuters vysvětlil, že se už při útoku únosců některým dívkám podařilo uprchnout do lesa a byly následně nalezeny.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Část propuštěných školaček v Nigérii

Podle guvernéra se většina dívek těší dobrému zdraví, několik z nich ale muselo být ošetřeno v nemocnici. „Většina z nás byla zraněná na nohou a už jsme nebyly schopné pokračovat v chůzi, tak nám řekli, že zastřelí každou, která nebude schopna dál jít,” uvedla podle CNN Umma Abubakarová. „Šly jsme přes řeku a opak nás ukryli a nechali nás spát po stromy v lese,” popsala.

Dívky byly uneseny ze střední školy v Jangebe v noci na pátek při velkém útoku gangu, který současně napadl i nedalekou základnu a kontrolní stanoviště policie.

V Nigérii unesli přes tři sta školaček, únosů výrazně přibylo

Svět

Matawalle řekl, že úřadům pomohli s osvobozením dívek „kajícní kriminálníci”, kteří poskytli informace a přispěli k záchraně výměnou za zařazení do programu amnestií. „Nyní pracují pro nás, pro vládu,” uvedl guvernér.

Dívky dorazily k úřadu guvernéra v úterý ráno. Není jasné, zda bylo za jejich propuštění zaplaceno výkupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám