Hlavní obsah

V Mali dopadli velitele islamistické skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Vládní jednotky při operaci v centrální části Mali zajaly místního velitele skupiny Ansár Dín, která je napojena na severoafrickou odnož teroristické organizace Al-Káida. Oznámila to ve středu agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní složky tohoto západoafrického státu.

Foto: Martin Borovička (Armáda ČR)

Malijští vojáci

Článek

„Naše speciální jednotky zajaly Mahmúda Barryho, který patří k nejvyšším velitelům skupiny,” řekl AFP nejmenovaný zpravodajský důstojník. Informaci potvrdilo několik dalších zdrojů. Zajatý „emír” je na cestě do hlavního města.

Operace se odehrála v úterý v okolí města Nampala, kde islamisté zhruba před týdnem zabili 17 vojáků. Podle zpravodajců je velice pravděpodobné, že se zajatý velitel na tomto útoku podílel.

V Mali působí více než 10 000 příslušníků mírových sil OSN, mezi nimiž jsou i čeští vojáci. V zemi také v roce 2013 intervenovaly francouzské jednotky. Útoky islamistických ozbrojenců přesto pokračují, jak v Mali, tak v okolních státech.

Ansár Dín byla jednou ze skupin islamistů, které kontrolovaly sever Mali od jara 2012 do ledna 2013. Po francouzské intervenci byly tyto skupiny oslabeny, nadále však zůstávají celé oblasti země mimo kontrolu vládních a zahraničních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám