Hlavní obsah

V JAR pátrají po uprchlých pacientech s těžkou tuberkulózou

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Úřady v Jihoafrické republice stále pátrají po 23 pacientech s těžkou turbekulózou, kteří minulý týden uprchli z nemocnice Jose Pearson poblíž Port Elizabeth. Uprchlíkům už návrat nařídil soud a neuposlechnou-li, čeká je právní postih.

Článek

„Jestliže se okamžitě nevrátí, policie u nich provede domovní prohlídky,“ řekl mluvčí zdravotníků. Z nemocniční karantény uniklo po prostřižení plotu mezi minulou středou a pátkem 49 lidí. Stěžovali si, že nemohou být na Vánoce doma. Stav choroby u některých z nich je velmi těžký a v nemocnici byli i více než 18 měsíců.

Mezitím se jich 26 dobrovolně vrátilo. „Snad si uvědomili, že zbytečně vystavili okolí včetně vlastních rodin nebezpečí nákazy,“ řekl mluvčí.

Případ jen dokresluje potíže Jihoafričanů s vypořádáním se s prakticky nevyléčitelnou formou tuberkulózy vyvinuté v závislosti na AIDS. V JAR je oficiálně kolem 5,5 miliónu lidí nakažených AIDS a nejméně 400 trpících lékům odolnou formou tuberkulózy.

Donutit některé nakažené k nemocničnímu pobytu je obtížné a v řadě provincií k tomu lidi musela nutit policie. Až úřady umístily do nemocnice například v Kapském městě jednoho taxikáře, který mohl TBC nakazit denně možná stovky lidí. Muž nechtěl přijít o přísun financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám