Hlavní obsah

V Indii schválili třetí pohlaví

– Dillí

Indický nejvyšší soud schválil v úterý zavedení „třetího pohlaví”. Aktivisté bojující za lidská práva přelomové rozhodnutí soudu přivítali s tím, že v zemi s více než miliardou obyvatel pomůže miliónům lidí, kteří čelí diskriminaci v silně konzervativní indické společnosti, informovala agentura AP.

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Nejvyšší soud v Dillí

Článek

K třetímu „neurčitému” pohlaví se mohou hlásit lidé, kteří se necítí být mužem ani ženou. Může se jednat o osoby, které se narodily s mužskými i ženskými pohlavními znaky, ale také o transsexuály, kteří nemohou nebo nechtějí podstoupit chirurgickou přeměnu pohlaví, nebo o eunuchy.

„Uznání transgender osob jako třetího pohlaví není otázkou sociální či lékařskou, ale otázkou lidských práv,” řekl soudce K. S. Rádhakrišnan.

Federální vládě a vládám jednotlivých indických států nejvyšší soud nařídil, aby lidé „neurčitého” pohlaví měli nárok na stejnou sociální podporu a pracovní příležitosti jako jiné menšinové skupiny. „Jsou to občané této země a mají právo na vzdělání a všechna ostatní práva,” uvedl Rádhakrišnan.

Takzvané třetí pohlaví uznává oficiálně jen několik zemí na světě, kupříkladu Austrálie či Nepál. [celá zpráva]

Jako první evropská země zavedlo tuto kategorii v listopadu Německo. [celá zpráva]

V Indii tentýž nejvyšší soud v prosinci revokoval verdikt, který zrušil zákaz homosexuálního styku. Podle 153 let starého zákona z koloniálního období i za dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami hrozí v Indii desetileté vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám