Hlavní obsah

V Hongkongu, zmítaném demonstracemi, začaly místní volby

Aktualizováno

V Hongkongu začaly místní volby, které jsou vnímány jako neoficiální referendum o demokratických reformách, jež požadují od června demonstranti v ulicích. Podle tiskových agentur se před volebními místnostmi tvoří dlouhé fronty signalizující nebývalý zájem voličů o hlasování.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Propekingský politik Junius Ho zdraví voliče.

Článek

V současné době převládají v místních radách politici naklonění centrální vládě v Pekingu. Propekingští kandidáti vyzvali voliče, aby je podpořili, a dali tak najevo nespokojenost s chaotickou situací ve městě, kterou způsobují opakované střety demonstrantů s policií a narušování hromadné dopravy.

Prodemokratické síly naopak věří, že hongkongští voliči při hlasování projeví nespokojenost s vládou správkyně Carrie Lamové, proti níž se konají téměř každodenně v Hongkongu protesty. Prodemokratický tábor tentokrát dbal na to, aby ve všech 452 volebních okrscích měl svého uchazeče. Při předchozích volbách v roce 2015 se totiž stalo, že propekingští politici neměli ve více než 60 okrscích protikandidáty.

Pokud hlasování přinese úspěch prodemokratických kandidátů, podpoří to požadavky demonstrantů, kteří varují před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila. Aktivisté rovněž žádají plně svobodné volby správce Hongkongu a také nezávislé vyšetření údajné policejní brutality při zásazích proti demonstrantům.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Demonstrace v Hongkongu

Prodemokratičtí kandidáti před hlasováním apelovali na občany, aby umožnili klidný průběh voleb. Hongkongská vláda totiž pohrozila, že hlasování pozastaví, pokud budou v ulicích pokračovat násilnosti a demonstranti budou blokovat dopravu. Volební místnosti má poprvé hlídat pořádková policie a do služby bylo povoláno téměř všech 31000 příslušníků policejního sboru, uvedla místní média. Podle svědků citovaných agenturou Reuters ale avizovaná zvýšená bezpečnostní opatření kolem hlasovacích místností nejsou patrná.

Správkyně Hongkongu pohrozila zásahem armády

Svět

Volby, k nimž se přihlásilo rekordních 4,1 milionu voličů z celkových 7,4 milionu obyvatel Hongkongu, rozhodnou o obsazení 452 přímo volených křesel v 18 místních radách. Dalších 27 křesel je přidělováno zástupcům venkova.

Agentura AP zaregistrovala, že mezi prvními voliči byl významný představitel prodemokratického hnutí Joshua Wong, který chtěl původně kandidovat, ale hongkongská volební komise ho vyloučila. Podle úřadů podporuje nezávislost Hongkongu. Mezi kandidáty naopak nechybí jiný z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham, který byl v říjnu na jedné z hongkongských ulic zmlácen muži s kladivy.

Terčem násilí se ale před volbami stali i propekingští kandidáti jako Junius Ho, kterého počátkem tohoto měsíce pobodal na ulici útočník s nožem. Aktivisté Hoa obviňují, že pomáhal zorganizovat útoky na demonstranty.

Někteří z voličů agentuře Reuters řekli, že se rozhodli přijít k urnám co nejdříve, protože se obávají, že by úřady v průběhu dne mohly hlasování přerušit. „Někteří lidé se bojí, že bude hlasování z nějakých nepředvídatelných důvodů zastaveno, třeba kvůli protestům,” prohlásil 45letý Kevin Lai stojící ve frontě několika set lidí před základní školou v oblasti Kowloonu.

Místní rady nemají příliš reálné moci; 117 radních ale má právo zasednout v 1200členné komisi, která volí správce Hongkongu. V té převažují přívrženci centrální čínské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám