Hlavní obsah

V Číně zoufale chybějí roušky a ochranné obleky. Země žádá o pomoc

Vzhledem k šíření koronaviru se Číně nedostává zdravotnický materiál. Země naléhavě potřebuje kombinézy, brýle, ochranné roušky, uvedlo tamější ministerstvo zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BERZ KOMENTÁŘE: Do Wu-chanu přiletěl vojenský speciál se zdravotníky a zdravotními pomůckamiVideo: Reuters

 
Článek

Několik zemí včetně Francie, Velké Británie, Japonska a Jižní Koreje uvedené potřeby do Číny poslalo. Česko pošle Číně jako humanitární pomoc 10 milionů korun ve formě finanční pomoci Světové zdravotnické organizaci. Výši částky schválil kabinet.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Televize Al-Jazeera v této souvislosti popsala postup tamního Červeného kříže, který podle ní zcela selhal v distribuci roušek a ochranného materiálu do nemocnic ve Wu-chanu, epicentru nákazy.

„Celá země byla mobilizována, aby se zdravotnické pomůcky dostaly na potřebná místa, proč je ale lékaři stále nemají?“ ptá na svém serveru televize. Do nemocnic se dostal jen zlomek darů, tvrdí Al-Jazeera. Zdravotníci, jimž bez účinné ochrany hrozí vysoké riziko nákazy, žádají o zdravotnický materiál týdny.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Televize s odvoláním na informace lékařů a nemocnice uvedla, že se ochranné pomůcky dostaly do zdravotnických zařízení, které je nepotřebovaly, protože o nakažené pacienty nepečují.

„Ti, co to distribuují, nechápou, co ochranné pomůcky znamenají pro lékaře a sestry, kteří jsou v první linii a starají se o nakažené?“ ptal se rozčileně v televizi Jukun Liu, podnikatel z Čchung-čchingu, který daroval 2000 chirurgických masek a 200 lékařských brýlí nemocnici ve Wu-chanu.

Vláda kvůli koronaviru zakázala přímé lety z Číny

Domácí

Čínská mediální skupina Caixin uvedla, že sklad Červeného kříže ve Wu-chanu byl téměř plný zdravotnických potřeb, ale jen hrstka lidí je třídila pro distribuci. Le Čang, správce skladu nemocnice Wu-chan Union Hospital, čekal tři hodiny ve skladu Červeného kříže, aby dostal dvě krabice masek a žádné ochranné obleky.

Zoufalou situaci nakonec vyřešila soukromá společnost, která poskytla vrtulník a ten v sobotu večer dopravil do Wu-chan Union Hospital přibližně 9000 ochranných obleků a chirurgických masek, jejichž nákup financovali lidé v devíti různých provinciích.

Koronaviru podlehlo v Číně už přes 360 nakažených. Víc než SARS

Svět

Řada nemocnic uvedla, že obejdou místní Červený kříž a budou přijímat pouze přímé dary. Tvrdí to i vedení nemocnice Huoshenshan, která byla postavena za necelé dva týdny a má k dispozici tisíc lůžek.

„Vážíme si všech darů. Abychom se ujistili, že vše půjde k nejpotřebnějším, rozhodli jsme se přijmout dary sami, aniž bychom spolupracovali s Červeným křížem,“ řekla Song Zhan, koordinátorka darů pro nemocnici Huoshenshan.

Reklama

Výběr článků

Načítám