Hlavní obsah

V Číně se šíří nový virus, nakazilo se jím 35 lidí

Tchaj-pej

V Číně se objevila nová virová infekce, která se na lidi zřejmě přenesla ze zvířat. Její původce se označuje jako henipavirus Langya (LayV). Všichni nakažení mají vysoké horečky, polovina z nich trpí únavou, kašlem a ztrátou chuti k jídlu. Někteří trpí nevolností vedoucí až ke zvracení. U třetiny nakažených selhávají játra a u osmi procent ledviny.

Foto: Profimedia.cz

Asijský rejsek Suncus murinus (bělozubka hnědá)

Článek

Virus patří do stejné skupiny paramyxovirů rodu Henipavirus, jako jsou viry Hendra (HeV) a Nipah (NiV). Mezi paramyxoviry patří i původci příušnic, spalniček nebo psinky.

Většina nakažených (26 z 35) je z čínských provincií Šan-tung a Che-nan. Zatím žádný případ nebyl smrtelný a nebyl zaznamenán ani vážný průběh onemocnění, uvedl profesor Wang Lin-fa ze singapurské lékařské fakulty.

Podle něj je však na místě varovat, protože henipaviry mohou u lidí a zvířat vyvolávat závažná onemocnění a Světová zdravotnická organizace je obecně označuje za bionebezpečí čtvrtého stupně se smrtností 40 až 75 procent. Očekává se, že i nákaza LayV by v některých případech mohla být fatální.

Tchajwanské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už oznámilo, že nákaze věnuje pozornost. Genom viru by podle něj měl být znám příští týden. Míní zkoumat, jestli se podobný virus neobjevil i na ostrově.

Předpokládá se, že jde o zoonózu, tedy o nemoc přenesenou ze zvířat na člověka. Zatím se neví, jaké zvíře je přenašečem LayV. Panuje podezření, že se lidé mohli nakazit od místních rejsků.

Dosud se neprokázal přenos z člověka na člověka. Že k němu nedošlo, naznačuje i fakt, že se zatím neobjevilo žádné ohnisko nemoci, každý ze zjištěných případů je odjinud.

Virus nipah může vyvolat velkou epidemii, svět na ni není připraven

Věda a školy

Problémem je, že proti LayV neexistuje vakcína, zatím se léčí u nakažených pouze symptomy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám