Hlavní obsah

V Číně odsoudili vědce, který upravil geny dvojčat před jejich narozením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně odsoudili v pondělí na tři roky vědce Che Ťien-Kchueje, který stál za narozením prvních geneticky mutovaných dětí, dvojčat Luly a Nany. Chtěl dosáhnout toho, aby byly odolné vůči nákaze virem HIV.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínský vědec Che Ťien-kchuej odsouzený za genetickou manipulaci s embryi

Článek

Che Ťien-kchuej loni v listopadu oznámil, že použil metody editace genů CRISPR-Cas9, aby změnil genetický kód u embryí dvojčat. Cílem genové manipulace bylo dosáhnout odolnosti vůči viru HIV, jímž byl infikován otec dvojčat.

Jeho zpráva vyvolala okamžitě rozruch v Číně i ve světě. Vznikly pochybnosti o etice jeho výzkumu a Čína čelila kritice, že je benevolentní k jeho výzkumu.

Nyní byl podle agentury Nová Čína odsouzen i se dvěma spolupracovníky. „Tři obvinění neměli adekvátní povolení pro výkon medicíny, usilovali o slávu a bohatství a záměrně porušili národní regulaci vědeckého výzkumu a lékařské péče,“ uvedl soud a dodal. „Překročili hranice lékařské etiky a etiky vědeckého výzkumu.“

Genetik, který upravil dvojčata, se brání kritice. Data prý unikla předčasně

Věda a školy

Che, který pracoval na Jižní vědecké a technické univerzitě v Šen-čenu, byl odsouzen ke třem letům vězení a pokutě tří milionů jüanů (9,8 milionu korun). K nižším trestům byli odsouzeni i dva jeho kolegové – Čang Žen-li půjde do vězení na dva roky a musí zaplatit pokutu milion jüanů a Čchin Ťin-čou stráví v žaláři osmnáct měsíců a zaplatí pokutu 500 000 jüanů.

Che prováděl koncem loňského roku experimenty u sedmí embryí. Vědci už teoreticky znají metody, jak upravit některé geny u embryí, ale ve většině zemí jsou podobné experimenty zakázány jako neetické. Některé země je však umožňují.

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že by genetické modifikování lidského embrya mohlo mít nezamýšlené následky. CRISPR-Cas9 pracuje s krátkými sekvencemi DNA. Komplex enzymů je naprogramován tak, že naváděcí RNA najde místo, které je potřeba nahradit, a enzym nukleázy pak vystřihne vybranou sekvenci a napojí novou.

Che se snažil zajistit u dětí odolnost proti viru HIV, jímž byl nakažen otec narozených dvojčat. Podle poslední výzkumné zprávy zveřejněné v revue Massachusettského technologického institutu je však pravděpodobné, že neuspěl při reprodukci genu, který činí některé lidi imunními vůči HIV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám