Hlavní obsah

V Bombaji postaví voliéry, kde budou supi likvidovat mrtvé

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Pársové v indické Bombaji postaví dvě obří voliéry pro supy, aby mohli podle tradic pojídat jejich mrtvá těla. Se stavbou by se mělo začít v dubnu a tradice by mohla být obnovena od ledna 2014, uvedl list New York Times. Kromě obnovení tradice se tak pomůže i dvěma druhům supů, jimž hrozí vyhubení, i když panují výhrady ohledně jejich zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Věž mlčení v indickém státu Gudžarát, na jejím kraji dříve sedávali supové.

Článek

Uskutečnit plán znamenalo šestiletá jednání mezi komunitou Pársů a indickou vládou. Ta přislíbila Pársům poskytnout i ohrožené supy. Pársové postaví dvě velké voliéry, každou pro 76 supů, a budou je provozovat, což vyjde na pět miliónů dolarů během patnácti let. Bude to mnohem levnější než obvykle, protože nebude potřeba jim dodávat maso.

„Většina supích voliér musí utratit obrovské sumy za nákup masa, ale to my máme zadarmo, protože budeme krmit supy lidskými těly, svými těly,“ řekl Dinshaw Rus Mehta, který vede bombajské Pársy, vyznávající perský zoroastrismus. Zdůraznil, že se tak obnoví tradice: „Bez supů se více a více Pársů rozhodlo pro kremaci. Musíme proto vrátit supy do systému, zejména v době monsunů.“

Foto: Profimedia.cz

Mrtvého příslušní Pársů odvážejí ke kremaci

Parsové jsou potomci Peršanů, kteří v 10. století emigrovali do Indie kvůli nástupu islámu. Vyznávají zoroastrismus a patří k indické elitě. V současnosti jsou ale na ústupu, mají nízkou porodnost. Jedním z nejslavnějších Pársů byl zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury.

Do dneška jich přežívá asi 70 000, většinou v Bombaji, kde vlastní i mimořádně hodnotné pozemky na vrchu Malabar. Tam jsou také tři Věže ticha, dakmy, kam po staletí kladli svá těla, která zde podléhala působení živlů a jimiž se živili supové.

V každé věži jsou tři soustředné kruhy, vnější pro těla mužů, prostřední pro těla žen a a vnitřní pro těla dětí. Těla tam požírali supové, ti však z bombajské oblohy zmizeli před patnácti lety.

Supy zlikvidoval lék na revmatické bolesti

V Indii žilo na 400 miliónů supů, od osmdesátých let ale začali hynout kvůli rozmachu léku na revmatické bolesti diclofenaku, který u nich způsobuje selhání ledvin. Diclofenac používali i veterináři, a tak se dostal do těl krav, jejichž mršinami se supové živili. I když bylo veterinární užití diclofenaku zakázáno, populace supů se už nevzpamatovala.

Foto: Profimedia.cz

Věž mlčení v indickém státu Gudžarát

Pársové se snažili řešit urychlení rozkladu těl na svatých místech pomocí zrcadel. Ta ale nelze použít v době monzunů. Proto se mnozí Pársové rozhodli pro kremaci. Podle kněží zoroastrismu je to ale špatně, protože oheň je čistý, ale tělo nečisté.

Proti plánu na voliéry je předseda Světové Zarathustrovy kulturní nadace Homi B. Dhalla, jenž stál za projektem se zrcadly. Podle něj fungují dobře. Bojí se také, aby dohoda s vládou neznamenala, ž Pársové přijdou o lukrativní pozemky.

Panují však též obavy, zda Pársové ustoupí od použití diclofenaku před smrtí, protože snižuje bolesti. Nevěří, že se je k tomu podaří přesvědčit za půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám