Hlavní obsah

V boji s islamisty na Filipínách pomáhají příslušníci speciálních sil USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Američtí vojáci pomáhají filipínské armádě v okolí města Marawi na jihu Filipín v boji proti islámským radikálům. Podle agentury Reuters to řekl zástupce filipínských sil, který však upozornil, že Američané nebojují a jen filipínským kolegům radí. Jedná se o příslušníky speciálních sil.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Nad Marawi stoupá po boji dým.

Článek

„Jsou tam nějací američtí příslušníci pracující s vybavením k poskytnutí informací o situaci pro naše jednotky,“ řekl generál Restituto Padilla. „Přesné počty ani podrobnosti úkolu neznám. Nemají ale povoleno bojovat, jen poskytují podporu,“ dodal.

Podle Reuters není jasné, jak daleko jsou Američané od bojových zón. Jsou ale součástí speciálních sil dislokovaných na základně Zamboanga na jihu Filipín, uvedla filipínská armáda.

Americké velvyslanectví v Manile se k věci nevyjádřilo. Nejmenovaný zdroj z Washingtonu však Reuters řekl, že USA poskytly hlídkové letadlo P-3 Orion a bezpilotní stroj. Ten se ale měl v sobotu zřítit.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínští vojáci u Marawi

Ofenziva vázne

Extremisté spříznění s radikály z Islámského státu okupují části města tři týdny. Vládní síly proti nim ve středu znovu nasadily tanky. Armáda původně slibovala, že město do pondělí osvobodí. Bezpečnostní zdroj ve Washingtonu řekl Reuters, že bitva možná vyústila v pat.

Armáda přiznala 290 mrtvých – 206 rebelů, 58 vojáků a 26 civilistů. Stovky civilistů uvízly uprostřed bojů.

Filipíny se na jihu potýkají s muslimskými povstalci, ale i s ultralevicovými jednotkami maoistů, téměř 50 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám