Hlavní obsah

V Barmě před odletem zadrželi amerického novináře

– Rangún

Barmské bezpečnostní síly v pondělí zadržely amerického novináře, který v zemi působí jako šéfeditor nezávislého zpravodajského serveru Frontier Myanmar. Danny Fenster byl zatčen na letišti v největším barmském městě Rangúnu, odkud chtěl odletět do Malajsie. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Barmští vojáci a policisté na hlídce

Článek

Podle serveru Frontier Myanmar byl žurnalista převezen do rangúnské věznice Insein. „Nevíme, proč byl Danny zadržen, nebyli jsme schopni se s ním spojit. Máme o něj obavy a vyzýváme k jeho okamžitému propuštění,” dodal zpravodajský kanál.

V Barmě provedla armáda 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž od února zahynulo přes 800 lidí. Barmské bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Tisíce dalších lidí byly zatčeny.

Bývalá barmská vůdkyně Su Ťij se poprvé od puče objevila osobně u soudu

Svět

Kromě 37letého Američana Fenstera byli po převratu zadrženi také polský novinář a japonský fotoreportér. Oba byli následně deportováni. Ve vazbě naopak nadále zůstává americký občan Nathan Maung.

Barmský básník zemřel po výslechu, tělo předali ženě bez orgánů

Svět

Frontier Myanmar, který je vnímán jako kritický k barmské juntě, funguje jako tištěný časopis vycházející v angličtině a internetový zpravodajský server, který zveřejňuje zprávy v anglickém jazyce a barmštině. Zaměřuje se především na místní politiku a ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám