Hlavní obsah

V Asii přibudou statisíce boháčů

Novinky, rei

V Asii přibude do roku 2015 1,66 miliónu dolarových milionářů, uvedla tento týden ve své zprávě švýcarská bankovní skupina Julius Baer. Počet boháčů přibude hlavně v ekonomicky nejrychleji rostoucí Číně a Indii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V roce 2015 by tak v Asii mělo žít celkem 2,82 miliónu lidí, jejichž jmění, které je možné investovat, má hodnotu přes milión dolarů (necelých 19 miliónů korun). Celkový objem jejich aktiv Julius Baer odhaduje na 15,8 biliónu dolarů.

V Číně má v uvedeném roce plná polovina asijských milionářů a jejich jmění má v úhrnu činit 8,8 biliónu dolarů. V současnosti jich v zemi je přes půl miliardy s majetkem v hodnotě 2,6 biliónu dolarů.

V Indii do tří let naroste počet boháčů na dvojnásobek. Očekává se, že jich bude přes 400 000. Jen za letošek podle investiční banky Merrill Lynch v Indii narostl počet milionářů o 20 procent a Indové mají ve švýcarských bankách uloženo více než všichni klienti ze zbytku světa.

Celkem má být 40 procent lidí, kteří se v příštím roce stanou dolarovými milionáři, z Číny a Indie.

Počet lidí s majetkem přesahujícím jeden milión dolarů (asi 18 miliónů korun) ovšem roste i v České republice. Loni stoupl o více než 29 procent a dosáhl počtu 16 200 jedinců. To je více než například v sousedním Polsku s mnohem více obyvateli.

Reklama

Výběr článků

Načítám