Hlavní obsah

V Afghánistánu působí eskadry smrti podporované CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské bezpečnostní síly a milice cvičené a podporované americkou tajnou službou CIA se při nočních raziích dopustily mimosoudních poprav, útoků na zdravotnická zařízení, únosů a dalšího vážného porušování lidských práv, uvedla ve čtvrtek organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Oběťmi spojeneckých náletů se často stávají místo povstalců z Tálibánu bezbranní civilisté.

Článek

Podle HRW by mohlo jít o válečné zločiny a jednotky, které jeden diplomat označil za eskadry smrti, by měly být rozpuštěny.

Činnost těchto jednotek popisuje 53stránková zpráva. Popisuje 14 případů od konce roku 2017 do půlky roku 2019. Podle HRW by Spojené státy měly spolu s afghánskou vládou okamžitě rozpustit a odzbrojit všechny milice nespadající pod vojenské velení a spolupracovat s nezávislými vyšetřovateli na objasnění všech obvinění z možných válečných zločinů a dalšího porušování lidských práv.

„Ve stupňujících se operacích proti Tálibánu CIA umožnila násilnickým afghánským silám spáchat zločiny, jako jsou mimosoudní popravy a zmizení (obyvatel),“ uvedla ředitelka HRW pro Asii Patricia Gossmanová. „V jednom případě za druhým tyto síly prostě zastřelily lidi, co měly ve vazbě, a celá společenství vystavily svému teroru nočních nájezdů a náletů.“

Noční útok afghánských sil si vyžádal na čtyřicet obětí včetně mnoha civilních

Svět

Zpráva přináší výpovědi 39 svědků nočních razií v provinciích Ghazní Hílmand, Kábul, Kandahár, Namgarhár, Uruzgán, Vardak a Zábul.

Eskadry smrti

Při jednom z popsaných případů těžce ozbrojení muži podle HRW vpadli do domu afghánské rodiny a odvedli čtyři bratry se svázanýma rukama do oddělných místností. Následně je členové afghánských speciálních sil zabili střelou do hlavy a do srdce. Afghánské jednotky sdělily, že operace byla zaměřena na radikály z řad teroristické organizace Islámský stát (IS) v odlehlé oblasti východní provincie Nangarhár. Ve skutečnosti se ale vše odehrálo v metropoli provincie Dželálábádu.

V rozhovoru s agenturou AP rodina uvedla, že mezi mrtvými bratry je jeden učitel, který pracoval v místní škole, a asistent poslance afghánského parlamentu. Pravda o jejich smrti nakonec vyšla najevo díky místním a mezinárodním médiím a donutila k rezignaci šéfa afghánské rozvědky Masúma Stanekzáího, napsala agentura AP.

V mnoha případech byli napadeni lidé, protože došlo k záměně identity nebo byly špatné zpravodajské informace.

Krvavý atentát v Afghánistánu. Exploze mířená na vojáky vážně poničila nemocnici

Svět

Zpráva doplnila, že tyto razie jsou často doprovázeny nálety, při nichž jsou zabíjeni i Afghánci. Podle ní nárůst civilních obětí amerických náletů naznačuje, že se v posledních letech změnila taktika, která měla dříve počet civilních obětí omezit.

CIA obvinění odmítá

Na brutální noční razie polovojenských jednotek si opakovaně stěžují afghánští vesničané i místní představitelé a afghánská vláda podle HRW postrádá kapacity i ochotu tyto incidenty vyšetřit. ”Většina členů těchto jednotek je naverbovaná, vycvičená, vybavená a kontrolovaná CIA,” píše ve své zprávě HRW. ”Při akcích, jejichž cílem je dopadnout či zabít hledané radikály, je často doprovázejí příslušníci amerických speciálních sil,” dodává se ve zprávě.

Mluvčí CIA v reakci na zprávu zdůraznil, že americká Ústřední zpravodajská služba provádí své operace ”v souladu se zákony a je pod přísným dozorem”. Americká armáda poukázala na to, že boj proti extremistům se odehrává v zalidněných městech a vesnicích. ”Čelíme obrovským výzvám, protože naši nepřátelé nenosí uniformy, skrývají se mezi ženami a dětmi a šíří lži o smrti civilistů,” uvedly podle agentury AP americké ozbrojené složky.

Reklama

Výběr článků

Načítám