Hlavní obsah

Útočníci chtěli odměnu za svržení Kaddáfího, podle premiéra jsou to psanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský prozatímní premiér Abdar Rahím Kíb odsoudil úterní útok povstalců na jeho sídlo v Tripolisu. Asi dvě stě povstalců, kteří požadovali peníze slíbené bojovníkům jako odměnu za svržení Muammara Kaddáfího, označil za psance, kteří se za rebely jen vydávají.

Článek

„Odpoledne byla budova rady ministrů terčem útoku ozbrojených psanců, kteří se vydávali za revolucionáře, kterými ale nejsou,“ řekl Kíb večer v televizním projevu. „Tito psanci tvrdili, že zaútočili, aby dostali peníze určené jako odměna pro naše revolucionáře.“

Vláda peníze už začala vyplácet, ale pak vyplácení peněz zastavila s odvoláním na blíže neupřesněné "nesrovnalosti". To vyvolalo hněv řady Libyjců, kteří se zapojili do povstání a žádnou odměnu nedostali. Dodal proto, že vláda plní sliby a revolucionáře vyplácí, tito muži ale podle něj revolucionáři nebyli: „Nebudeme je dávat vyděračům a psancům a nebudeme jednat pod hrozbou síly.“

Podle mluvčího vlády začalo ministerstvo obrany po incidentu s představiteli povstalců jednat o tom, jak situaci s výplatami peněz za účast na povstání vyřešit.

Před sídlem vlády se v úterý ráno sešli demonstranti. V poledne tam bylo asi 200 lidí včetně bojovníků z města Jafran na západě země, kteří měli asi padesát aut s namontovanými protiletadlovými kanóny a raketomety.

Několik desítek jich zaútočilo na sídlo premiéra. Zabili jednoho strážce sídla a zranili tři další. Zraněn byl i jeden z útočníků a čtrnáct jich bylo zadrženo. Střet trval několik hodin, než se ozbrojenci stáhli. Většina osazenstva budovy před ozbrojenci uprchla, včetně ministra financí Hasana Ziglama a jednoho z místopředsedů vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám