Hlavní obsah

Úředník v Indii nechal vypustit přehradu, protože mu tam spadl telefon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliony litrů vody nechal během tří dnů vypustit z přehrady úředník, kterému při pořizování selfie spadl telefon do nádrže Kherkatta v indickém státě Čhattísgarh. Telefon se nakonec našel, ale voda jej poničila natolik, že už byl nepoužitelný. Úředník byl navíc po obvinění ze zneužití pravomoci dočasně zbaven funkce.

Foto: Profimedia.cz

Utopený mobilní telefon. Ilustrační foto

Článek

„Šel jsem s pár přáteli na přehradu, abych se tam v den volna vykoupal. Telefon mi vklouzl do přepadových cisteren,“ vylíčil podle indické stanice NDTV potravinářský inspektor Radžeš Višvas ztrátu svého telefonu Samsung v hodnotě okolo 100 tisíc rupií (téměř 27 tisíc Kč). Zatímco mnozí by se na jeho místě s nepříjemnou ztrátou smířili, úředník projevil neobvyklé odhodlání získat přístroj zpět.

S odůvodněním, že telefon obsahuje citlivá vládní data, nejprve přivolal tým potápěčů a následně zaplatil za přistavení dieselového čerpadla. To během následujících dnů z přehrady odvedlo přibližně dva miliony litrů vody. „Místní obyvatelé mi pomohli snížit hladinu asi o tři metry a svůj telefon jsem dostal zpět,“ vylíčil Višvas. Přístroj byl už ale v nepoužitelném stavu, a navíc se po obdržení několika stížností do věci vložil úřad pro vodní zdroje, informovala britská stanice BBC.

„Ve skutečnosti to prospělo farmářům, kteří měli více vody,“ hájil vypouštění přehrady Višvas v následném prohlášení. Jeho argumentace ale úřady nepřesvědčila, a tak nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci. „Byl zbaven funkce, dokud neskončí vyšetřování. Voda je cenný zdroj a nesmí se s ní takto plýtvat,“ upozornila podle listu The National zástupkyně okresu Kanker Prijanka Šuklaová.

Počínání úředníka zkritizovala i v daném státě opoziční Indická lidová strana (BJP). „Když mobil úředníka spadl do přehrady, tekla voda k zavlažování půldruhého tisíce akrů polí, zatímco zvířata se čtyři dny nemohla napít a farmáři prahnou po vodě,“ postěžoval si na Twitteru regionální zástupce partaje Amit Malvija.

Sedmdesátiletý Ind uplaval dva kilometry, aby zachránil krávu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám