Hlavní obsah

Úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Austrálie

Australské úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Canberru a okolí, protože vysoké teploty a silné větry by mohly způsobit, že se velký požár blízko hlavního města dostane mimo kontrolu hasičů. Je to první vyhlášení mimořádného stavu v oblasti od požáru v roce 2003, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Canbeřře a okolí vyhlásily úřady mimořádný stavVideo: Reuters

 
Článek

Představitel Území hlavního města Andrew Barr varoval před možným nebezpečím o víkendu. Požár na jihu území, který se nedaří získat pod kontrolu, již zasáhl plochu 185 kilometrů čtverečních, což je téměř osm procent rozlohy území, a může se stát nepředvídatelný a nezvladatelný.

V Canbeře se nachází federální parlament a sídlí zde také několik vládních a nezávislých institucí a národní muzea. Při požáru v roce 2003 zde zemřeli čtyři lidé a téměř 500 domů bylo zničeno.

Při hašení požáru se v Austrálii zřítil letoun, tři Američané zemřeli

Svět

Mimořádný stav bude trvat 72 hodin. Úřadům dává větší pravomoci při nařízení evakuace, uzavření silnic a převzetí kontroly nad soukromým majetkem.

Vlna veder má také o víkendu zasáhnout státy Viktorie a Nový Jižní Wales, kde je nyní kolem 80 požárů. Austrálie bojuje s požáry na svém východním pobřeží. Od loňského září při nich zahynulo 33 osob a odhadem jedna miliarda zvířat. Zničeno bylo kolem 2500 domů a více než 11,7 milionu hektarů porostů.

Foto: Didj Mick Hopkins, Reuters

Letadlo zasahuje proti požárům v Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám